UPDATE Departamentul pentru energie a confirmat selectarea ofertei depusă de consorțiul Raiffeisen Capital & Investment şi Morgan Stanley&Co.
În urmă cu o săptămână, Hidroelectrica a anunţat că a primit cinci oferte pentru intermedierea procesului de listare la bursă, potrivit unui comunicat al companiei.
Cei cinci ofertanţi sunt sindicatul format din Alpha Finance România, Alpha Bank România, Deutsche Bank – Sucursala Londra, SSIF Intercapital Invest, SSIF Broker, Unicredit Bank Austria AG; consorţiul format din Erste Group Bank AG (manager de sindicat), Goldman Sachs International, Banca Comercială Română; sindicatul format din BRD Groupe Societe Generale (manager de sindicat), Societe Generale şi JP Morgan Securities plc; asocierea Citigroup Markets Limited, Wood & Company Financial Services – NBG Securities România – NBG Securities, Swiss Capital, BT Securities şi sindicatul de intermediere format din Raiffeisen Capital & Investment (manager de sindicat) şi Morgan Stanley & Co. International plc.
Statul va scoate la vânzare în iunie 2014 un pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica şi 51% din acţiunile Electrica. Ofertele publice se vor desfăşura după modelul listării Romgaz din noiembrie 2013, cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti şi cu certificate globale de depozit (GDR) la Bursa din Londra.
Hidroelectrica a reușit să își curețe afacerile de intermediari care nu făceau decât să muște din profit și a anuțat, la sfârșitul anului trecut, că va înregistra un cîștig de 200 milioane euro în 2013. Un profit record, echivalentul câștigului din ultimii zece ani anteriori. Procesul de insolvență și-a atins astfel scopul, iar închiderea acestuia a deschis drumul către listarea la bursă. „Suntem în grafic cu tot ce ne-am angajat, în iunie vom lista Hidroelectrica și Electrica, iar Complexul Energetic Oltenia va fi listat în octombrie“, spune ministrul delegat pentru Energie Constantin Niță. „Cu siguranță veți avea profit dacă veți investi în aceste companii“, a completat ministrul. Cu siguranță, putem spune și noi având în vedere că vorbim de companii din sectorul de utilități publice, care au o formă sau alta de monopol și care ar putea înregistra profituri semnificative dacă nu li s-ar mai sifona veniturile. Numai că, așa cum spuneam, procesul de listare nu este ceva foarte simplu, iar realizarea eronată a acestuia sau, pur și simplu, alegerea unui moment nepotrivit pentru desfășurarea ofertei pot duce la un eșec (așa cum am văzut anul trecut în cazul Adeplast, care a eșuat, în principal, din cauza momentului nefericit ales).
Iar astfel de greșeli nu se pot face în cazul unei oferte precum cea a Hidroelectrica, prin care se dorește vânzarea unui pachet de 15% din acțiuni ale unei societăți evaluate la peste 1,2 miliarde euro (doar capitalul social al companiei se ridică la aproape un miliard de euro). Adică o ofertă mare, de 150 – 200 milioane euro sau mai mult.