O avalanşă de reduceri de taxe, propusă prin proiectul de Cod Fiscal, este primită, în cel mai bun caz, cu afabilă indiferenţă. Într-o economie care bălteşte de ani de zile şi care fără investiţii nu are şanse să crească sănătos, anunţul că va scădea TVA sau că vor fi eliminate impozitele pe dividende sau pe construcţii speciale ar fi trebuit să ridice optimismul la cote nemaivăzute. Dar nu se întâmplă aşa. Guvernul şi, în special, Victor Ponta însuşi şi-au pierdut masiv credibilitatea. Nimic din ceea ce este asociat cu premierul nu mai are trecere la public şi, cu atât mai puţin, dacă are legătură cu economia faţă de care şi-a dovedit amatorismul.
Mai mult, proiectul este prea de dreapta pentru a nu le trezi suspiciuni celor care analizează contextul politic în care guvernul încearcă să supravieţuiască ofensivei liberale. Nu în ultimul rând, aşteptările publicului sunt ca taxele să crească sau, în cel mai fericit scenariu, să rămână pe loc. De prea mult timp, fiscalitatea este subjugată bugetului, fiind majorată pentru a mai cârpi, pe ici pe colo, încasările. Codul fiscal şi-a pierdut, dacă a avut vreodată, rolul de a crea politici de stimulare a afacerilor şi a muncii. Cel puţin din aceste motive, Codul Fiscal, care conţine în general propuneri binevenite, riscă să eşueze, iar reformarea atât de necesară a fiscalităţii să fie amânată sine die.
PS: Pe lângă reducerile de taxe, nu poate trece neobservată „penalizarea“ IMM-urilor, după cum s-a exprimat ministrul Darius Vâlcov. Microîntreprinderile fără salariaţi vor plăti 3% din venituri plus 1.530 lei trimestrial. La rândul lor, persoanele cu activităţi independente vor pierde scutirile la contribuţii sociale dacă au, în paralel, salarii. Modificările îi ţintesc pe cei care folosesc microîntreprinderile şi PFA pentru a masca salarii. Or, modificarea nu ia în calcul două situaţii: că alternativa este, eventual, folosită de cei cu salarii mari care plătesc impozite excesive – de unde rezultă că impozitarea muncii este cauza – şi că majorarea fiscalităţii ar putea omorî mici întreprinzători. În acelaşi timp, guvernul şi-a făcut pe seama lor şi o socoteală care îi cade bine: „va crea“ 322 mii de locuri de muncă. Adăugate celor 130 mii apărute, în ultimii trei ani, Victor Ponta se va putea mândri că „a creat“ jumătate din milionul de locuri de muncă promis în 2012! Ar fi încă o mutare politicianistă care ar dinamita una dintre foarte puţinele iniţiative economice bune ale unui guvern postdecembrist.