Investitorul majoritar pe piata de capital va proveni din clasa de mijloc

Nu toti romanii isi vor permite sa investeasca, dupa aderarea la Uniunea Europeana, in actiuni. Cel putin pentru o perioada de doi-trei ani.




Integrarea in UE va modifica profilul investitorului majoritar la Bursa. In prezent, cei mai multi clienti ai societatilor de brokeraj sunt persoane fizice, cu venituri relativ modeste. Procentajul este de aproximativ 90%. Multi dintre ei au devenit investitori pe piata de capital in urma procesului de privatizare in masa. Altii insa au ales Bursa pentru ca au auzit ca pot obtine castiguri consistente. Dar, chiar si in acest din urma caz, sumele plasate in piata nu sunt deloc spectaculoase. De cele mai multe ori, tonul tranzactiilor este dat de fondurile straine, care arunca sume mari pentru achizitionarea actiunilor lichide. Peste 70% din valoarea totala a tranzactiilor reprezinta transferurile strainilor.


Odata cu aderarea la structurile europene, investitorul cu plasamente modeste va deveni minoritar la Bursa. Locurile vor fi ocupate de persoane provenite din clasa de mijloc, este de parere fostul presedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, Dragos Simion. Investitorii de conditie medie sunt implicati in activitati de business si au venituri de peste 1.000 de euro. Cauza acestei schimbari va fi alinierea preturilor unor produse la cele din UE. Numai pentru gaz, spre exemplu, Romania s-a angajat in fata Uniunii sa mareasca pretul, astfel incat in trimestrul IV al anului viitor sa ajunga la circa 200 de dolari/ 1.000 de metri cubi. Consecinta va fi cresterea cheltuielilor de consum si, implicit, diminuarea capacitatii de economisire. “Romanii se vor afla, incepand cu data aderarii, intr-o oarecare dificultate financiara, din cauza aquis-ului comunitar, care presupune alinierea preturilor unor produse la cele din UE”, afirma Cezar Mereuta, analist la Centrul Roman de Modelare Economica.



Aceasta perioada dificila pentru economisire va fi insa scurta, de aproximativ doi-trei ani, spune analistul. “Dupa aceea va exista o tendinta lenta de revenire, datorita procesului de aliniere si a salariilor la cele europene”, adauga Mereuta. De anul trecut, Bursa si-a intensificat activitatea de promovare, reusind, astfel, sa atraga noi investitori. Care nu poseda, neaparat, o cultura bursiera. Este insa o conjunctura favorabila, pe care brokerii o exploateaza din plin. Ei refuza, din acest motiv, sa-si imagineze perioada post-aderare in negru. “Efectul integrarii va fi mult prea mic in comparatie cu nevoia oamenilor de a-si plasa economiile pe piete care sa le aduca castiguri”, afirma Nicolae Ghergus, director executiv la societatea de brokeraj Confident Invest. El crede ca procentul de 1% din populatia tarii care investeste pe piata de capital va creste. Vom fi departe, oricum, de alte tari. In Statele Unite, 50% din populatie detine conturi la Bursa, in timp ce in Europa, cam 20%. In tarile proaspat intrate in UE, procentajul este de aproximativ 10%.


Nu doar tipologia investitorului dominant la Bursa se va schimba dupa integrarea in UE. Se va intensifica si prezenta investitorilor nerezidenti, sunt de parere reprezentantii Bursei. Ei se asteapta sa vina mai multe fonduri de investitii. Se vor decide mai usor sa vina la Bursa autohtona datorita deschiderii catre pietele europeane, odata cu aderarea. Unii dintre investitorii straini vor dori sa participe la privatizarea diverselor companii. Procesul de privatizare a fost demarat destul de tarziu, de aceea asistam la o tendinta de crestere a investitiilor straine. Tendinta este vizibila si la Bursa. Numarul investitorilor straini a inceput sa creasca constant incepand de anul trecut. 2006 a inceput pe acelasi fond de accentuare a investitiilor straine. Nivelul intrarilor nete de capital strain a fost de 43,89 milioane euro in februarie, in crestere cu mai mult de doua ori comparativ cu ianuarie 2006.




Impactul integrarii va fi mult prea mic in comparatie cu nevoia oamenilor de a-si plasa economiile pe piete care sa le aduca castiguri.

Nicolae Ghergus, director executiv,
Confident Invest

Doar 1% din romani
investesc la Bursa

Cei mai multi investitori sunt persoane fizice. Procentajul din populatie care investeste in actiuni este de 1%. Extrem de mic comparativ cu Ungaria sau Polonia, unde procentajul este de aproximativ 10%.