eToro a analizat prețurile din supermarketurile locale ale mâncărurilor tradiționale de Crăciun și a constatat că o masă tipică spaniolă de Crăciun cu curcan umplut va costa 67,07 euro pentru o familie de patru persoane, cu 2% mai mult decât anul trecut. În același timp, un fel de mâncare tipic românesc de Crăciun, sarmale și garnituri, cum ar fi mămăliga, smântână și ardei iute, ar costa o familie de patru persoane mai puțin de 18,41 euro.
Familiile se confruntă cu o creștere surprinzătoare a costurilor de Crăciun
Rezultatele din acest an arată o schimbare semnificativă în clasament. Gospodăriile franceze, care s-au confruntat anul trecut cu cea mai mare factură pentru masa de Crăciun, se așteaptă acum la o reducere dramatică a prețurilor, costul mesei tradiționale franceze cu curcan umplut scăzând la 58,60 EUR, o scădere de 28% față de 2023. Gospodăriile germane se bucură, de asemenea, de o reducere semnificativă a prețurilor, de 17% față de anul trecut.
Rezultatele studiului privind mâncarea tradițională de Crăciun din România sunt în concordanță cu cifra inflației alimentare anuale de 5,11%, din noiembrie. Au fost luate în considerare produsele obișnuite din supermarketuri, care nu au făcut parte din reduceri sau promoții mari. Cel mai probabil, dacă urmăresc diferite promoții în timpul sezonului de sărbători, familiile românești se vor putea bucura de sarmale cu mămăliguță puțin mai ieftine.
Între timp, familiile britanice se confruntă cu o creștere surprinzătoare a costurilor, prețul unui curcan și al garniturilor crescând cu 36%, ajungând la 44,61 EUR, față de 32,80 EUR în 2023.
Aceasta este cea mai mare creștere din studiu, în timp ce Regatul Unit devine una dintre cele mai scumpe țări pentru cina de Crăciun din acest an, creșterea prețurilor la curcan fiind atribuită costurilor de producție mai mari și presiunilor inflaționiste care afectează fermierii britanici.
Australienii se vor confrunta, de asemenea, cu prețuri mai mari în acest an
Australienii se vor confrunta, de asemenea, cu prețuri mai mari în acest an, costul unui grătar tradițional de Crăciun fiind cu 30% mai mare, la 50,35 EUR, deoarece prețurile anumitor alimente de bază, inclusiv pâinea, continuă să crească, iar cererea de carne de vită australiană crește la nivel internațional. Scăderea prețurilor en-gros pentru creveți nu s-a tradus în prețuri mai mici pentru consumatori în acest Crăciun – frigăruile de creveți fiind mai scumpe cu 2,79 USD decât anul trecut la supermarket.
Comentând datele, analistul eToro Bogdan Maioreanu a declarat: „În acest an, familiile din întreaga lume se confruntă cu realități inflaționiste diferite în timp ce își aprovizionează frigiderele și cămările pentru Crăciun.
Multe piețe încă înregistrează creșteri de prețuri, unele dintre ele dramatice, cum ar fi în Marea Britanie și Australia, în timp ce altele, cum ar fi Franța și Germania, înregistrează reduceri considerabile ale prețurilor de consum pentru alimentele de bază de Crăciun. România se află undeva la mijloc, cu o creștere mai mică a prețurilor decât Polonia, dar departe de scăderea pe care o înregistrează Cehia.
Datele arată că presiunile inflaționiste sunt adesea izbitor de locale, chiar și țările care au frontiere terestre comune și acorduri de liber schimb înregistrând totuși discrepanțe semnificative în ceea ce privește prețurile de Crăciun, din supermarketuri.”
Tabel: Costurile mâncării tradiționale de Crăciun în 12 țări (2024)
Inflația prețurilor la alimente a continuat să crească la nivel mondial în acest an, cea mai recentă cifră a inflației alimentare din UE fiind de 2,4%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit este de 1,9%, iar pentru SUA este mult mai mică, de 0,1%.