Mondială anticipează că războiul va determina scăderea economiei Ucrainei cu 45% în acest an. În plus, având în vedere că forțele ruse se concentrează acum asupra regiunii Donbas din estul țării, este clar că războiul va continua.

Cu toate acestea, liderii ucraineni și occidentali vorbesc deja despre reconstrucția Ucraina, odată ce războiul se va termina, relatează Npr.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că 1.500 de școli au fost distruse sau avariate, împreună cu 350 de unități medicale, iar rețeaua de drumuri și de poduri a fost grav avariată.

”Nu sunt doar statistici. Acesta este Mariupol, acesta este Volnovakha, acesta este Okhtyrka, acesta este Cernihiv! Zeci și zeci de orașe și sate ale noastre”, a spus Zelenski într-un apel către Occident.

Costul reconstrucției țării ar putea ajunge la sute de miliarde de dolari

Pentru a analiza la cât s-ar ridica reconstrucția Ucrainei și ce se poate învăța din planul Marshall, NPR a vorbit cu Yuri Gorodnichenko și Barry Eichengreen, economiști la UC Berkeley.

Un studiu realizat de Școala de Economie din Kiev calculează că în fiecare săptămână, Ucraina suferă daune în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de dolari în ceea ce privește infrastructura civilă, iar pierderile economice totale ale țării ar putea crește la aproximativ 600 de miliarde de dolari. Gorodnichenko a spus că economiștii folosesc mai multe metode pentru a calcula costurile reconstrucției.

”O modalitate de a analiza acest lucru este să facem un inventar al podurilor, clădirilor, drumurilor și așa mai departe, care sunt deteriorate și să calculăm costul refacerii lor. Probabil că suma va fi undeva între 100 și 200 de miliarde de dolari”, a spus Gorodnichenko.

Comparații cu Irak și Afganistan

„Putem analiza și măsuri și eforturi similare din trecut. De exemplu, care a fost costul reconstrucției Irakului sau Afganistanului? Dacă te uiți la dimensiunea acestor țări, nivelul daunelor provocate de război și le compari cu războiul din Ucraina, se ajunge la 500 de miliarde de dolari, poate 1 trilion de dolari”, explică el.

Gorodnichenko a amintit că după ce Ucraina și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică, în 1991, a petrecut zeci de ani integrată în economia sovietică și o mare parte din infrastructura sa datează de-atunci.

Ucraina nu are nevoie de împrumuturi, ci de granturi UE

Cei doi experți sunt îngrijorați că ajutorul acordat de UE Ucrainei pare să fie în mare parte sub formă de împrumuturi. „O țară care este distrusă de un război nu va avea capacitatea de a rambursa împrumuturile prea curând”, a spus Gorodnichenko, adăugând că 90% din ajutorul oferit de Planul Marshall ( Plan de reconstrucție prin care, între anii 1948 şi 1952, 16 ţări europene au beneficiat de credite, mărfuri şi servicii) fost acordat sub formă de granturi.

Potrivit lui Eichengreen, UE a demonstrat că are resursele necesare pentru a aloca mai multe fonduri Ucrainei sub formă de granturi. El a amintit de anul 2020, când UE a împrumutat 750 de miliarde de euro pentru a înființa un fond de redresare pentru pandemia de coronavirus.

„Ar putea face asta din nou dacă va crede că aceasta este o prioritate”, a spus Eichengreen.

El a adăugat și că acum Ucraina ar trebui să inverseze exodul de creiere calificate și să încurajeze refugiații să se întoarcă în țară și să facă apel la inginerii din întreaga lume pentru a sprijini țara.