Premierul desemnat de președintele Iohannis, Nicolae Ciucă a făcut public programul de guvernare al coaliţiei PSD-PNL-UDMR. Documentul a fost depus marţi în Parlament și prevede mai multe beneficii pentru angajații, dar și pentru pensionarii din România.
Mai exact, Guvernul își dorește majorarea punctului de pensie la 1.586 de lei de la 1 ianuarie 2022. Pe lângă acest aspect, documentul depus marți mai prevede și o creștere a indemnizaţiei sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022 și totodată, implementarea unor măsuri pentru susţinerea pensionarilor cu venituri reduse pentru ca aceştia să poată depăşi perioada de iarnă a anului 2022.
În ceea ce privește recalcularea pensiilor, programul de guvernare prevede în primă fază fixarea unor indicatori clari de performanţă pentru toate casele de pensii. În același timp, este nevoie și de creșterea nivelului de informare a pensionarilor şi accesul acestora la dosarele de pensii în format digital.
„Vor fi consolidate în continuare abilităţile de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea unor indicatori clari de performanţă pentru toate casele de pensii. De asemenea, va creşte nivelul de informare a pensionarilor şi accesul acestora la dosarele de pensii în format digital, ca parte a programului de furnizare a serviciilor destinate pensionarilor indiferent de locul de reşedinţă”, se arată în document.
Ce se întâmplă cu salariul minim
Programul de guvernare face referire și la răspunsul privind aşteptările de prelungire a vieţii active şi de creştere a cuantumului pensiei Mai exact, documentul menţionează că „este în curs de adoptare cadrul legal care să permită opţiunea persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare să rămână active după vârsta legală de pensionare”.
Documentul mai prevede și creșterea salariului minim brut la 2.550 de lei de la 1 ianuarie 2022, dar și majorarea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022. Este vizată și susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.
Totodată, se mai dorește și creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022. Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim.
Amintim faptul că, înainte de a depune programul de guvernare, premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că documentul depus la Parlament, care are ca principii de bază transparenţa, rezilienţa, stabilitatea, echitatea şi eficienţa, are în centru cetăţeanul român, iar „axul” este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.