Noua majorare a pensiilor, programată pentru ianuarie 2025, va aduce schimbări semnificative.. Deși autoritățile promit creșteri ale pensiilor începând cu 1 ianuarie 2025, puțini cunosc exact cine va primi mai mulți bani.
O altă categorie de pensionari va beneficia de pensii majorate din ianuarie 2025
După finalizarea primei etape de recalculări și expedierea deciziilor, va începe a doua etapă în septembrie, ceea ce va însemna că, teoretic, din ianuarie 2025, o altă categorie de pensionari va beneficia de pensii majorate.
Conform calendarului stabilit de Ministerul Muncii, a început la 1 septembrie a doua etapă a recalculărilor. Ministrul a declarat că, în această etapă, se vor lua în considerare primele, bonusurile, al 13-lea salariu și alte venituri suplimentare dovedite prin documente de pensionarii români.
Baza de calcul va rămâne neschimbată față de prima etapă, dar Simona Bucura-Oprescu a precizat că și acest nou val de pensii va beneficia de creșteri, bazate pe formula aplicată și pe indicele inflației.
Cu o zi înainte de începutul recalculării pensiilor, guvernul Ciolacu a reușit să adopte în Parlament o ordonanță care crește pragul de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei, ceea ce va contribui la majorarea pensiilor.
„Guvernul a majorat și plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia cu compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor.
Acesta a crescut de la 1.830 lei la 2.020 de lei pe lună.”, anunța pe 1 septembrie Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Ministerul a anunțat că aproximativ 600.000 de pensionari vor beneficia de pensii mai mari de la începutul anului viitor
În plus, Ministrul Oprescu a precizat că dintre cei peste 130.000 de pensionari cu condiții speciale de muncă, mai mult de 50% vor primi majorări începând din ianuarie 2025.
Cu toate acestea, minerii din Valea Jiului, care ar fi trebuit să beneficieze de majorări, nu vor primi ajustări în această etapă. Autoritățile explică faptul că acești pensionari au deja pensii majorate și sunt incluși în grupul de 200.000 de pensii care vor necesita câțiva ani pentru a se alinia echității.
Având în vedere toate aceste informații și începerea celei de-a doua etape de recalculare, premierul și ministrul Muncii au anunțat că pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2025.
Majorările se vor aplica pensionarilor deja menționați și vor include veniturile nepermanente, precum prime, sporuri, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare și acorduri globale.
În acest context, șeful CNPP a explicat termenul limită pentru finalizarea acestei recalculări, menționând că: „Avem termen 6 luni de zile de la intrarea legii în vigoare, de la 1 septembrie, de a face această mică recalculare a acestor pensionari care au avut acele sporuri”.
Este încă neclar care va fi impactul exact al noilor majorări asupra pensiilor și cum vor influența acestea baza de calcul pentru următoarele ajustări programate pentru 1 septembrie 2025 și 1 ianuarie 2026.