Criza economica va declansa o reducere a numarului de constructori auto la nivel global, a declarat CEO-ul grupului Fiat, Sergio Marchionne.

Potrivit acestuia, la nivel global vor ramane doar sase companii auto, pe fondul scaderii vanzarilor de masini noi, care ridica nivelul pierderilor financiare. Drept urmare, va incepe si un amplu proces de consolidare in cadrul industriei.

„Pana cand acest lucru se va incheia, in urmatoarele 24 de luni, cel putin din punct de vedere al productiei de masa, vom ajunge sa avem la nivel global un producator amercian, unul german, unul mixt francez-japonez, probabil cu cate o ramura in SUA, Japonia, China si una in Europa”, a precizat Marchionne.

Reprezentatul Fiat este de parere ca singura sansa de supravietuire a constructorilor auto este sa produca mai mult de 5,5 milioane de unitati anual.

In prezent, doar cinci companii (Toyota, General Motors, Volkswagen, Ford Motor si Renault-Nissan) au aceasta capacitate.

„Aceasta activitate va fi total diferita in viitor. Nu mai poate continua ca pana acum, independenta in acest sector ne mai putand fi sustinuta”, a explicat Marchionne.

Potrivit analistilor, companiile auto mari au cele mai bune sanse de supravietuire, acestea putand imparti mult mai eficient costurile de cercetare-dezvoltare in viitor.

Acest lucru ar putea duce la disparitia unor branduri de renume si cu o istorie bogata.

Conform lui Jürgen Pieper, analist la Banca Metzler din Germania, in Europa sunt asa multe companii producatoare de autovehicule pentru ca multe dintre acestea sunt „afaceri de familie”, insa acest lucru s-ar putea schimba drastic in cazul unei crize financiare prelungite.

Sursa: ANE