Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a explicat de ce, la cinci luni de la debutul epidemiei în România, restaurantele, cinematografele şi teatrele sunt în continuare închise.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii transmite că aceste locaţii se numără printre factorii de risc ai infectării cu COVID-19. În plus, “în momentul în care vezi ca ai creşteri, nu vii şi faci relaxări suplimentare”, subliniază Raed Arafat. Iar România se află oricum într-o situaţie extrem de delicată în prezent, ajungând de la 100-120 de pacienţi la Terapie Intensivă la 500 în doar o lună.

“În momentul în care vezi ca ai creşteri, nu vii şi faci relaxări suplimentare. În schema pe care am mai arătat-o o dată, de la OMS, apăreau locurile unde sunt riscurile. Teatrele şi cinematografele sunt la cel mai mare nivel de tramsmitere. Restaurantele la al patrulea, conform OMS.

Acum aproximativ patru saptămâni am pornit cu 100-120 de pacienţi la terapie intensivă şi acum avem deja 500”, a declarat Raed Arafat, invitat la Marius Tucă Show, potrivit Mediafax.

Arafat, asaltat de ameninţări. Cum răspunde şeful DSU?

Arafat a atins şi un alt subiect sensibil: faptul că a primit ameninţări, chiar şi unele cu moartea, pentru activitatea pe care o desfăşoară în această campanie de luptă împotriva COVID-19. Şeful DSU spune că nu se teme: “Cine vrea, să mă execute!”. El afirmă că nu are de gând să renunţe la a-şi face treaba cu bună-credinţă din cauza acestor ameninţări şi că nu va lua de acum decizii cu teamă din cauza asta.

“Am tot primit mesaje că o să fiu executat. O să stau să nu mai fac nimic pentru că voi fi executat? Eu o sa-mi fac treaba cu bună-credinţă şi cine vrea, să mă execute! Eu nu pot să calculez mişcarea mea şi deciziile mele. Eu nu pot sa iau deciziile mele cu teama că voi fi executat”, a mai declarat Raed Arafat.