Guvernul rus şi Banca Centrală a Rusiei au decis să nu introducă o taxă suplimentară pe bănci, aşa cum au făcut unele state din Europa Occidentală, a anunţat vineri Serghei Ignatiev, preşedintele Băncii Rusiei, transmite RIA Novosti.

‘În prezent discutăm cu guvernul această problemă şi până acum am decis să nu impunem o astfel de taxă’, a afirmat Ignatiev în Parlamentul Rusiei.

Statul francez se aşteaptă să obţină în 2011 aproximativ 504 milioane de euro, urmând ca suma să crească la 810 milioane de euro până în 2013 din introducerea unei taxe pe activele riscante ale băncilor, a declarat miercuri ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde.

De asemenea o creştere a contribuţiilor băncii la fondul de garantare a depozitelor ar trebui să aducă la buget încă 270 milioane de euro între 2011 şi 2013, a adăugat oficialul francez.

Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, s-a pronunţat recent că în favoarea introducerii unei taxe pe tranzacţiile financiare, idee avansată de Germania şi Franţa, chiar dacă a recunoscut că va fi greu de găsit o majoritate care să sprijine o astfel de taxă.

Cabinetul german a adoptat în august o lege care prevede taxarea profiturilor băncilor în ideea de genera fonduri care să fie utilizate pentru salvarea băncilor de importanţă strategică.

Potrivit acestui proiect de lege, care trebuie aprobat de ambele camere ale Parlamentului până la finele anului, toate băncile care au sediul în Germania şi care afişează un profit anual net vor trebui să plătească statului o parte din profiturile lor. Sumele astfel recoltate vor servi la crearea unui fond care va putea fi folosit în cazul falimentului unei bănci considerate de importanţă strategică. Nivelul taxei va fi stabilit în funcţie de mărimea băncii precum şi de gradul de risc al activităţilor sale.

Ministerul german de Finanţe a estimat că noua taxă va genera anual fonduri în valoare 1,0-1,2 miliarde de euro. Taxa va fi impusă tuturor băncilor, inclusiv băncile de economii şi băncile cooperatiste.

În iunie ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a declarat că este necesar ca instituţiile de creditare să împărtăşească povara creşterii taxelor în Marea Britanie, după ce a decis impunerea unei taxe asupra cifrei de afaceri a băncilor, care ar putea aduce statului venituri anuale de două miliarde de lire sterline (trei miliarde de dolari).

Taxa de 0,07 la sută din pasivele totale ale băncilor, propusă de executivul britanic, este mult mai redusă decât procentul de 0,15 la sută luat în considerare de guvernul american. Totuşi, analiştii de la compania Evolution Securities susţin că în Marea Britanie noua taxă ar putea aduce statului venituri anuale de cinci miliarde de lire sterline.

Taxa introdusă de Osborne are ca scop să reducă dependenţa băncilor de finanţarea pe termen scurt care a ajutat la depăşirea efectelor crizei financiare.

SURSA: Agerpres