În primele cinci luni ale anului, peste 1,2 milioane de romåni au mers la cinema, încasările totale fiind de 17,7 milioane de lei (circa 5 milioane de euro). Cea mai vizionată peliculă a fost „10.000 Î.Ch.“, cu aproape 68.000 de spectatori.
Pe lista celor 77 de filme care au rulat pe marile ecrane, în perioada ianuarie-mai 2008, se regăsesc două pelicule romåneşti mult-aşteptate prin prisma regizorilor, Nae Caranfil şi Sergiu Nicolaescu, dar şi peliculele pr
În primele cinci luni ale anului, peste 1,2 milioane de romåni au mers la cinema, încasările totale fiind de 17,7 milioane de lei (circa 5 milioane de euro). Cea mai vizionată peliculă a fost „10.000 Î.Ch.“, cu aproape 68.000 de spectatori.
Pe lista celor 77 de filme care au rulat pe marile ecrane, în perioada ianuarie-mai 2008, se regăsesc două pelicule romåneşti mult-aşteptate prin prisma regizorilor, Nae Caranfil şi Sergiu Nicolaescu, dar şi peliculele premiate în acest an de către Academia Americană de Film. Cu toate acestea, numele lor nu se regăseşte în topul celor mai vizionate filme. În opinia lui Alex Leo Şerban, critic de film, cåştigarea unei statuete Oscar, atåt de råvnite pe continentul american pentru aportul ei în promovarea unui film, nu aduce neapărat spectatorii în sălile de cinema romåneşti. „La noi, lumea se ghidează după vedete, acesta este primul considerent în alegerea vizionării unui film, apoi să fie de mare spectacol. În acest context, dacă ne referim la filme de Oscar, precum «Nu există ţară pentru bătråni» sau «Va curge sånge», deşi au avut actori importanţi, ele nu aveau cum să atragă publicul larg“, spune Alex Leo Şerban.
Pelicula „Va curge sånge“, premiată cu Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal, Daniel Day-Lewis, a stråns în sălile de cinema aproape 7.000 de spectatori, în timp ce „Nu există ţară pentru bătråni“, care a luat Oscarul pentru cel mai bun film, a avut 21.808 spectatori. „Filmele care au luat Oscarul anul acesta sunt mai dificile pentru marele public, atåt pentru romåni, cåt şi pentru americani. La noi, dar şi în general, lumea merge la film ca la terapie, vor să fie distraţi, să fie cu happy-end, iar aceste două filme (n.r. „Nu există ţară pentru bătråni“ şi „Va curge sånge“) nu corespund deloc acestui tipar, vin cu alt tip de morală“, adaugă Şerban.
Comediile şi filmele de acţiune fac toţi banii
Succesul unui film la public este stråns legat şi de comentariile pe care le stårneşte în piaţă. Cei mai mulţi dintre spectatori se informează de la prieteni sau cunoscuţi, şi nu din cronicile de film, despre potenţialul peliculei, iar pe baza acestor informaţii decid dacă merg sau nu la cinema. În acest sens, în topul celor mai vizionate pelicule apar filmele de acţiune sau comediile, „cele care îi oferă spectatorului ceea ce aşteaptă de la cinema, şi anume o petrecere agreabilă a timpului liber“, spune Alex Leo Şerban.
Potrivit datelor de audienţă din cinematografele romåneşti, furnizate de Champions, în primele cinci luni ale anului, în top zece s-au clasat, în ordinea numărului de spectatori, filme de acţiune sau comedii: „10.000 Î.Ch.“, „Comoara naţională 2: Cartea secretelor“, „Indiana Jones şi regatul craniului de cristal“, „Iron Man – Omul de oţel“, „Asterix la Jocurile Olimpice“, „Aurul nebunilor“, „Legenda vie“, „Oriunde, Oricånd“, „Jaful de pe Baker Street“ şi „27 de rochii“.
Şi în prima jumătate a anului trecut romånii au preferat filmele de acţiune, pe primul loc clasåndu-se „300 – Eroii de la Termopile“, cu 71.242 de spectatori, urmat de „Apocalypto“, cu 66.234 de spectatori, şi de „Piraţii din Caraibe: La capătul lumii“, cu aproape 65.000 de spectatori. În schimb, dacă anul trecut, pelicula „4 luni, 3 săptămåni şi 2 zile“, regizată de Cristian Mungiu şi premiată cu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, aduna în sălile de cinema aproape 75.000 de spectatori, în acest an, filmele romåneşti au avut performanţe modeste. Astfel, „Supravieţuitorul“, regizat de Sergiu Nicolaescu, a atras în cele şase săptămåni, cåt a rulat în cinematografe, aproape 26.000 de spectatori, iar „Restul e tăcere“, filmul lui Nae Caranfil, aproape 21.500 de spectatori. Cele două pelicule nu au atins succesul scontat, deşi primul a avut în distribuţie vedete locale şi promovare intensă, chiar printr-un joc online, iar cel de al doilea a primit un buget de 2,4 milioane de euro.
«În top sunt filmele de mare spectacol, de acţiune, cele care-i oferă spectatorului ceea ce aşteaptă
de la cinema.»
Alex Leo Şerban, critic de film
Cel mai scump film romånesc
„Restul e tăcere“ este o peliculă despre realizarea primului film romånesc, „Independenţa Romåniei“, în 1912. Nae Caranfil, regizorul şi scenaristul filmului, a fost fascinat de prima vårstă a cinematografiei şi a scris scenariul în 1988, pe vremea cånd se afla la Bruxelles. În 1995, scenariul a primit trofeul „Martin & Rossi“ la Festivalul Internaţional de Film de la Paris, iar patru ani mai tårziu premiul „Hartley Merrill“. Filmul a fost realizat cu un buget de 2,4 milioane de euro, acesta fiind cel mai mare buget al unui film romånesc din ultimii 25 de ani. Pelicula îi are în distribuţie pe Mirela Zeta (foto), Silviu Biriş, Nicu Mihoc, Valentin Popescu, Florin Zamfirescu.