Problema băncilor greceşti este mult uşurată în acest moment, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză.
Potrivit acestuia, “un eventual faliment al unei bănci din Grecia ar fi putut provoca un efect de domino asupra băncilor din România care au capital grecesc”.
“Din punctul nostru de vedere al Direcţiei de Supraveghere, problema băncilor greceşti este mult uşurată şi ceea ce am reuşit să realizăm, şi evidenţiez aici încă o dată colaborarea excepţională cu Autoritatea de Supraveghere din Grecia, în toată perioada aceasta trecută. Pe mine personal m-a convins că problema aceasta practic începe uşor, uşor să dispară. Există un risc extern asociat unor evoluţii nefavorabile, dar comportamentul băncilor-mamă în toată această perioadă şi al Autorităţii de Supraveghere din Grecia s-a dovedit foarte bun”, a afirmat reprezentantul BNR.
Cinteză a apreciat că riscul producerii unui efect de domino există încă, în cazul unui eventul faliment bancar în Grecia, dar a explicat că a fost creată o plasă de siguranţă.
“Există acest risc, însă am creat o plasă de siguranţă, măsurile de stabilizare propuse prin noul proiect de ordonanţă care ar modifica Ordonanţa 99 sunt convins că vor elimina eventuale efecte nedorite”, a adăugat directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR.
Ordonanţa reglementează condiţiile de acces la activitatea bancară şi de desfăşurare a acesteia pe teritoriul României, supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit ţi a societăţilor de servicii de investiţii financiare şi supravegherea sistemelor de plăţi şi a sistemelor de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare.
Nicolae Cinteză a participat, sâmbătă, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE organizat de către BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).