‘IFRS ca şi standard de contabilitate spune o chestie foste simplă. Vrei să scoţi în afara bilanţului poţi să o faci, dar la momentul la care l-ai scos în afara bilanţului trebuie să faci cunoscut debitorului că renunţi la orice drept al tău de a mai recupera în viitor eventuale sume de la el. Cu alte cuvine scoatem în afara bilaţului dar trebuie să notificăm debitorul că socotelile noastre cu el s-au încheiat şi nu mai datorează nimic. Vă daţi seama că o astfel de atitudine ar crea un hazard moral şi că alţi debitori ar aştepta să nu plătească. Şi când spun acesta mă refer în primul rând la cei care nu au dat nicio garanţie în spate şi avem destui’, a spus şeful supravegherii din BNR.

De asemenea, Cinteză a declarat că modul în care a înţeles Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie întemeierea comisionului de risc a fost greşit.

‘Este evident riscul pe care şi l-au asumat băncile în activitatea de creditare. Este vorba de credite ipotecare acordate persoanelor fizice. Am văzut la una dintre bănci implicată masiv în acest tip de credite o soluţie dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care obliga banca să elimine din contract comisionul de risc. Vreau să fiu bine înţeles, nu iau apărarea băncilor fiindcă văd ce fac din reclamaţiile pe care le primesc. Zilnic, la mapă, vin cred că 30-40 de reclamaţii despre ceea ce fac băncile. Dar să vezi într-o hotărâre a celei mai înalte instanţe că nu este justificată menţinerea comisionului de risc în contract pentru că banca nu are niciun risc prin ipotecă, prin asigurarea ipotecii, mi se pare totuşi prea mult. Riscul pe care trebuie să îl suporte banca prin scăderea valorii colateralului este chiar foarte important’, a spus Cinteză.

Pentru a ilustra mai bine cazul Cinteză a oferit un exemplu în care un client nu mai poate să achite un credit a cărui garanţie a scăzut.

‘Cineva care a luat un credit când apartamentul era 120.000 de euro, plăteşte 2 ani si după 2 ani nu poate sa plătească şi preţul apartamentului este 60.000 de euro. Cine suporta diferenţa? Este clar ca este sarcina băncii? E un risc? E un risc’, a mai spus Cinteză.

Nicolae Cinteză a participat, joi, la cea de-a XVI-a ediţie a Forumului Bancar Român.

SURSA: Agerpres