Când echipa de cercetare a lui Ziyad Al-Aly a descoperit cât de des pare să afecteze diabetul supraviețuitorii Covid-19, acesta a crezut că datele sunt greșite. Și a cerut revizuirea lor.
Săptămâni mai târziu, echipa sa a venit cu aceleași constatări, după ce a cercetat milioane de dosare ale pacienților. Al-Aly a început să se împace cu o realitate alarmantă: Covid-19 nu este doar mai periculos pentru persoanele cu diabet zaharat, ci poate fi și un factot declanșatot al bolii, potrivit Economictimes.
COVID-19 agravează diabetul
Printre numeroasele efecte ale Covid-19, agravarea diabetului ar putea avea un impact grav asupra sănătății publice. Mecanismele care stau la baza alimentării izbucnirii diabetlui nu sunt clare, deși unii medici suspectează că virusul SARS-CoV-2 ar putea afecta pancreasul, glanda care produce insulina și care este necesară pentru a transforma zahărul din sânge în energie.
Stilul de viață sedentar generat de lockdown-uri ar putea juca, de asemenea, un rol în apariția diabetului. Chiar și unele cazuri de coronavirus ușor la copii pot fi urmate de debutul rapid al diabetului, au descoperit oamenii de știință.
COVID-19 distruge organele
Considerată o boală pulmonară în primele zile ale pandemiei, infectarea cu covid-19 este recunoscută din ce în ce mai mult pentru capacitatea sa de a distruge mai multe organe.
Complicațiile metabolice persistente, care uneori necesită doze mari de insulină, sugerează că unii supraviețuitori dezvoltă diabet.
Al-Aly și colegii săi au fost primii care au măsurat efectul infectării, în SUA, pe baza dovezilor din baza de date naționale. Au descoperit că supraviețuitorii Covid au fost cu 39% mai predispuși la un diagnostic de diabet, în cele șase luni după infectare, decât cei care nu s-au infectat.
Datele experților au fost publicate luna trecută în revista Nature, la trei săptămâni după un studiu efectuat pe aproape 50.000 de pacienți Covid spitalizați în Anglia. Iar concluzia a fost că fost că aceștia au fost cu 50% mai predispuși să aibă diabet, după 20 de săptămâni după externare.
„Există riscul să vedem ciocnirea a două pandemii”, afirmă Francesco Rubino, profesor la King’s College din Londra. El a înființat un registru global al cazurilor de diabet legate de Covid.
Cercetătorii au formulat cîteva ipoteze prin care Covid-19 ar putea crește probabilitatea diagnosticului de diabet. Una ar fi posibilitatea ca celulele beta care elimină insulina să fie distruse fie de virus, fie de răspunsul organismului la infecție. O alta ar fi utilizarea tratamentelor cu steroizi, care ajută la vindecarea pacienților covid-19, dar cresc glicemia.