Mai sunt doar 48 de ore până la retragerea finală din Afganistan, dar brațul afgan al ISIS pare dispus să facă aceste 48 de ore foarte lungi…
Au mai rămas doar 48 de ore până la retragerea finală din Afganistan, dar brațul afgan al ISIS pare dispus să facă aceste 48 de ore foarte lungi. În ziua în care Statele Unite au efectuat ultimul zbor de evacuare civilă și Regatul Unit și-a adus toți soldații acasă, jihadiștii au tras o rachetă într-o clădire din apropierea aeroportului și au încercat un nou atac sinucigaș care a fost întrerupt de o dronă americană.
Toate privirile rămân aţintite asupra acestui aeroport internațional care așteaptă plecarea simbolică a ultimului zbor și talibanii vor trebui să-i protejeze pe cei care le-au fost dușmani timp de două decenii. Au rămas aproximativ 4.000 de soldați americani la Kabul, arată ABC.
După atacul de joi, în care au murit cel puțin 170 de persoane, inclusiv 13 puşcaşi marini, serviciile de informații au menținut alerta amenințării teroriste la maximum și au avut dreptate. La jumătatea după-amiezii, o rachetă a lovit lângă aeroport și răspunsul din partea Statelor Unite nu a întârziat să sosească și a fost dat, din nou, cu ajutorul unei drone. O rachetă a distrus un vehicul care, potrivit unor surse americane citate de CBS, era condus de un atentator sinucigaș care se îndrepta spre aeroport pentru a se detona.
„Exploziile care au avut loc în vehicul după impactul cu racheta noastră indică faptul că transporta o încărcătură mare de material exploziv”, au detaliat aceleași surse. Talibanii au confirmat operațiunea împotriva atentatorului sinucigaş desfășurată de Statele Unite pe străzile capitalei.
Ce vrea să facă Washingtonul
După retragerea trupelor, programul de atacuri cu drone este una dintre strategiile la care Washingtonul recurge din nou și care îi permite să nu fie nevoit să desfășoare trupe pe teren. Autoritățile emiratului, care au suferit din cauza dronelor timp de 20 de ani, și-au arătat deja disconfortul vineri după lansarea unei rachete împotriva unei baze ISIS din Nangarhar, considerând că este o încălcare a suveranității naționale. Întrebat cu privire la această chestiune, consilierul pentru Securitate națională Jake Sullivan a declarat că „vom continua să luăm tipul de măsuri pe care le considerăm necesare pentru a pune capăt amenințării ISIS. Plănuim să continuăm aceste operațiuni împotriva lor”.
Adepții califatului de pe pământ afgan operează sub numele de Statul Islamic Khoramsar și, într-un interviu acordat CNN cu câteva zile înainte de atac, au anunțat că odată cu sosirea emiratului „ne vom relua operațiunile”.
După plecarea ultimului zbor cu civili, Statele Unite știu că după această evacuare haotică au rămas la sol mii și mii de colaboratori, dar și 300 de cetățeni americani, potrivit secretarului de stat Antony Blinken, care a spus că „lucrăm pentru a-i scoate de acolo cât mai curând posibil”.
Viitorul aeroportului este o necunoscută, dar Turcia ar putea fi gata să accepte propunerea talibanilor și, prin urmare, a anunțat întoarcerea la Kabul a personalului său diplomatic. Talibanii au solicitat asistență tehnică din partea Ankarei pentru a menține traficul deschis la aeroport și pentru a permite revenirea zborurilor comerciale cât mai curând posibil. Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la sfârșitul anilor 1990, se pare că de data aceasta talibanii nu vor să rămână izolați.
Cei care au rămas să locuiască în Emirat încep să sufere rigorile unei economii post-conflict în care prețurile alimentelor de bază nu încetează să crească, moneda locală se devalorizează și există o lipsă de numerar deoarece băncile sunt încă închise.