O parte din cacaoa folosită la fabricarea specialităţilor de ciocolată comercializate de Sf Valentin provine probabil din Cote d'Ivoire, cel mai mare producător de cacao din lume, ţară în care preşedintele în execiţiu Laurent Gbagbo, aflat la putere de un deceniu, ţine în continuare cu dinţii de funcţie.
O serie de activişti din domeniul apărării drepturilor omului sunt de părere că, dacă ar şti că această cacaco a fost produsă inclusiv cu ajutorul unor copii de cinci ani a căror muncă nici măcar nu a fost plătită, mulţi consumatori s-ar gândi de două ori înainte de a achiziţiona ciocolata, scrie AP luni într-un comentariu consacrat situaţiei din Cote d’Ivoire.
Acest demers face parte dintr-o campanie menită să îi determine pe fabricanţii mondiali de ciocolată să respecte aşa-numitele practici de comerţ echitabil.
Susţinători ai câştigătorului recunoscut pe plan internaţional al alegerilor prezidenţiale din această ţară, Alassane Ouattara, au pledat pentru boicotarea exporturilor de cacao din Cote d’Ivoire pentru a-l ‘sugruma’ din punct de vedere financiar pe actualul lider Laurent Gbagbo, despre care ONU afirmă că a pierdut scrutinul din noiembrie 2010.
‘Este evident că banii din taxele pentru cacao sunt folosiţi direct pentru a-l ţine pe Gbagbo la putere. De aceea am solicitat o boicotare a exportului şi se pare că funcţionează’, a afirmat Patrick Achi, purtător de cuvânt al învingătorului electoral recunoscut internaţional Alassane Ouattara, care încearcă în prezent să conducă ţara dintr-un hotel.
Anii de campanie ai mişcării ‘fair trade’ /comerţ echitabil/ i-au determinat pe producătorii de ciocolată să adere la diverse acorduri menite să ajute la curăţarea lanţului de aprovizionare cu cacao. Cu toate acestea, în SUA, puţine lucruri s-au schimbat de când Congresul a ratificat protocolul Harkin-Engel ce a introdus eticheta ‘no child slavery’ pentru ciocolata comercializată în SUA.
Circa 1,8 milioane de copii cu vârste cuprinse în 5 şi 17 ani lucrează pe plantaţii de cacao din Cote d’Ivoire şi Ghana, potrivit celui de-al patrulea raport anual al Univesităţii Tulane, aflată sub contract cu Ministerul american al Muncii pentru a monitoriza progresul în implementarea protocolului.
Aceeaşi sursă susţine că 40 % din cei 820.000 de copii care muncesc pe plantaţiile de cacao din Cote d’Ivoire nu sunt înscrişi la şcoală, şi doar cinci la sută dintre micuţii folosiţi în acest domeniu sunt plătiţi.
Reprezentanţii industriei de ciocolată afirmă că au cheltuit peste 75 de milioane de dolari pentru implementarea unui sistem de certificare pentru cacao, dar autorii studiului din Tulane au constatat că numai o parte extrem de mică din această sumă a ajuns la fermierii afican.
SURSA: Agerpres