Ciocolata neagră poate conține metale grele. Un nou studiu a constatat că majoritatea produselor de ciocolată neagră testate conține niveluri de plumb și cadmiu care nu depășesc nivelurile acceptabile. Conform autorilor studiului, ciocolata neagră este sigură pentru adulți și poate reprezenta un risc ușor pentru copiii mai mici, care consumă mai mult de două batoane pe săptămână. Ciocolata neagră poate fi o sursă de nutriție, dar consumul în exces ar putea avea efecte negative, au spus unii experți.
Ciocolata neagră poate conține metale grele. Trebuie să vă faceți griji că o mâncați?
Ciocolata neagră poate conține metale grele. Un nou studiu a constatat că majoritatea produselor de ciocolată neagră testate conține niveluri de plumb și cadmiu care nu depășesc nivelurile acceptabile. Conform autorilor studiului, ciocolata neagră este sigură pentru adulți și poate reprezenta un risc ușor pentru copiii mai mici, care consumă mai mult de două batoane pe săptămână. Ciocolata neagră poate fi o sursă de nutriție, dar consumul în exces ar putea avea efecte negative, au spus unii experți.
Pentru studiul publicat pe 6 iunie în Food Research International, oamenii de știință de la Universitatea Tulane au testat peste o sută de batoane de ciocolată neagră și cu lapte vândute în SUA, pentru nivelurile de metale grele, inclusiv cele toxice precum plumbul și cadmiul. Ei au ajuns la concluzia că produsele sunt sigure pentru adulți și o mică parte poate reprezenta un risc ușor pentru copiii mici, dar numai dacă este consumată în cantități mari, scrie Washington Post.
Descoperirile apar la un an după ce Consumer Reports a arătat niveluri dăunătoare de plumb și cadmiu în unele mărci de ciocolată neagră, stârnind îngrijorări cu privire la siguranța consumatorilor.
„Am descoperit este că este destul de sigur să consumăm ciocolată neagră și cu lapte”, a declarat autorul principal al studiului, Tewodros Godebo, profesor asistent de științe ale sănătății mediului la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane.
Iată ce trebuie să știți despre concluziile studiului, ce au arătat cercetările anterioare și ce cred experții care nu sunt implicați în studiu.
Ce au dezvăluit cercetările anterioare
Pentru studiul Consumer Reports, cercetătorii au testat 48 de produse din cinci categorii: pudră de cacao, chipsuri de ciocolată, batoane de ciocolată cu lapte, batoane de ciocolată neagră și amestecuri pentru brownies, prăjitură de ciocolată și ciocolată caldă. Ei s-au concentrat pe plumb și cadmiu, metale care pot afecta creierul și sistemul nervos, copiii fiind deosebit de vulnerabili.
Cercetătorii au descoperit că ciocolata neagră avea un nivel mai mare de metale grele decât ciocolata cu lapte. Fiecare baton de ciocolată neagră testat a avut cantități detectabile de plumb și cadmiu, 71% dintre acestea depășind dozele maxime admise în California pentru plumb, cadmiu sau ambele.
Cercetătorii au folosit standardul din California, deoarece nu există limite federale pentru cât de mult plumb și cadmiu pot avea majoritatea alimentelor. Doza zilnică maximă admisă pentru plumb este de 0,5 micrograme (mcg) și 4,1 mcg pentru cadmiu. Cercetarea s-a bazat pe un studiu Consumer Reports din 2022, care a constatat că 82% dintre batoanele de ciocolată neagră testate aveau niveluri de plumb sau cadmiu care depășeau pragul din California.
Cadmiul poate ajunge ușor în ciocolata neagră
Cadmiul poate ajunge în ciocolată neagră, deoarece boabele de cacao o absorb din solul contaminat, a declarat dr. James E. Rogers, șef la Consumer Reports. Plumbul poate ajunge pe boabele de cacao după recoltare, din praf și sol, în timp ce boabele se usucă afară.
Echipa Tulane a analizat mostre din 155 de batoane de ciocolată neagră și cu lapte de la o gamă largă de mărci vândute în SUA, inclusiv Ghirardelli, Hershey, Lindt și Trader Joe’s. Fiecare a fost testată pentru prezența a 16 metale grele, variind de la cupru, fier și zinc, până la cele dăunătoare, cum ar fi plumbul și cadmiul.
Cercetătorii au calculat apoi riscul de a mânca 50 de grame de ciocolată pe zi. Ei au descoperit că doar o singură marcă de ciocolată neagră – Lok Dark Chocolate din Columbia – a depășit limita Uniunii Europene de 800 mcg pe kilogram (mcg/kg) pentru cadmiu în batoane cu mai mult de 50% cacao.
Patru batoane de ciocolată neagră aveau niveluri de cadmiu pe care cercetătorii le-au considerat riscante pentru copii. Două batoane de ciocolată, Napolitains Dark și Blanxart, aveau niveluri de plumb peste standardul California de 150 (mcg/kg) pentru ciocolata neagră. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că nu ar putea face rău adulților sau copiilor.
„Pentru adulți, nu există niciun risc negativ pentru sănătate”, a spus Godebo.
„Deși există un risc ușor pentru copii în patru dintre cele 155 de batoane de ciocolată eșantionate, nu este obișnuit să vezi un copil de 3 ani consumând în mod regulat mai mult de două batoane de ciocolată pe săptămână”, a adăugat el.
De asemenea, ciocolata neagră conținea niveluri ridicate de nutrienți importanți, cum ar fi cupru, fier, mangan, magneziu și zinc. Unele batoane aveau chiar mai mult de 50% din necesarul nutrițional zilnic pentru copii și adulți. Patru batoane de ciocolată neagră aveau niveluri de cadmiu, pe care cercetătorii le-au considerat riscante pentru copii:
Lok ciocolată neagră
Marou
Pudră de cacao organică Mexican Vivio Foods
Chipsuri de ciocolată neagră peruviană Pascha