Pensiile polițiștilor și militarilor până în 3.000 de lei vor fi scutite de impozit

Pensiile polițiștilor și militarilor până în 3.000 de lei vor fi scutite de impozit, a anunțat, miercuri, premierul României, Marcel Ciolacu. Potrivit spuselor sale, Executivul va emite o Ordonanță de Urgență pentru a modifica legea care scutește de impozit veniturile de până la 3.000 de lei, astfel încât să-i includă și pe militari și polițiști. Potrivit unor surse guvernamentale, acest act normativ nu a primit încă avizul Consiliului Economic și Social (CES) (instituție publică din România de interes național, tripartită, autonomă, constituită prin Legea nr. 109/1997, în scopul realizării dialogului social la nivel național dintre patronat, sindicate și Guvern și a climatului de stabilitate și pace socială).

„În coaliție am hotărât ca partea cu scutirea de impozit până la 3.000 lei să se facă prin Parlament. După ce a trecut prin Parlament și a fost promulgată de către președintele României, am constatat că militarii și polițiștii nu au fost încadrați în acea lege. De aceea, astăzi o să dau ordonanță, cum e corect, să prindem și militarii, și polițiștii, deoarece nici militarii, nici polițiștii nu au pensii speciale, au pensii ocupaționale.

Avem un trecut de 50 de ani de comunism, au fost multe lucruri în neregulă, multe lucruri care n-au fost într-un sistem sustenabil, capitalist, de lucru și, în acest moment, încercăm cu adevărat, după 30 de ani, să le reparăm”, a spus el.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu)

Ședința de guvern de astăzi, 11 septembrie 2024, programată pentru ora 11:00, a fost amânată pentru a finaliza documentul legat de pensiile categoriilor afectate de recalculare.

PNL ar vrea să schimbe legea pensiilor

De altfel, un proiect de lege privind modificarea legii pensiilor, propus de liberali, este în dezbatere parlamentară. Din punctul lui de vedere, este nevoie de responsabilitate. A avut deja o întâlnire cu persoanele cu dizabilități și urmează să aibă o întâlnire cu minerii. Din perspectiva lui, este necesară o discuție calmă. S-a cerut în Parlament să se vadă Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a verifica jaloanele parcurse și indicatorii ce trebuiau respectați, inclusiv în legea pensiilor.

„Eu cred că avem nevoie de responsabilitate. Am avut întâlnire și cu persoanele cu dizabilități și voi avea, vineri, întâlnire și cu minerii. Cred că trebuie o discuție așezată. Trebuie să depășim momentul de emoție al alegerilor și să înțelegem, o dată pentru totdeauna, că, cu astfel de atitudini, nu vom câștiga niciun vot.

Noi ceream în Parlament să vedem acel PNRR și ce jaloane au trecut și care au fost indicatorii pe care i-am avut de respectat, inclusiv în legea pensiilor. Să vii acum cu o astfel de atitudine… Pare neserios, dar dacă dânșii își doresc acest lucru, n-am nicio problemă”, a completat premierul României.