În prezent, România nu se mai limitează doar la statutul de tranzit pentru traficul de droguri. De aceea, autoritățile naționale sunt angrenate în lupta anti-droguri împreună cu partenerii strategici, a reamintit premierul României, Marcel Ciolacu.
Guvernul Ciolacu, toleranță zero pentru traficul de droguri
Premierul României, Marcel Ciolacu, se bucură de faptul că Poliția României a început să acționeze și în cazul drogurilor. El și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, au fost făcuți pași importanți în lupta împotriva drogurilor. În trecut, România era doar o țară de tranzit pentru droguri. Odată cu trecerea timpului, însă, drogurile au fost lăsate și pe teritoriul românesc.
La Vamă, au început să fie utilizate scannere. În plus, un memorandum pentru achiziționarea de noi scannere pentru punctele de trecere a frontierei a fost deja aprobat de Guvernul României. A fost creată și o echipă de lucru în colaborare cu partenerii strategici, SUA și alți jucători importanți, pe trasee relevante. El crede că este necesară și crearea unui parteneriat cu autoritățile locale și Poliția Locală în contextul prevenirii consumului de droguri în rândul minorilor. Este importantă crearea unui plan transpartinic.
„Mă bucur că văd că Poliţia acţionează şi în cazul drogurilor. Am pornit, cu domnul ministru de Interne, şi deja s-au făcut paşi foarte mari în ceea ce priveşte combaterea acestui flagel. Până acum, Româna era o ţară de tranzit, încet-încet aceste droguri au început să fie lăsate şi pe teritoriul României.
Azi dimineaţă, am vorbit cu şeful de la Vamă, au început scannerele să funcţioneze. Joi, a fost aprobat un memorandum pentru achiziţionarea de noi scannere care să fie folosite în punctele de trecere a frontierei. La traficul mare de droguri, domnul ministru deja are un plan, deja acţionăm.
Avem în acest moment o echipă de lucru şi cu partenerii strategici, şi cu Statele Unite şi cu jucătorii importanţi pe anumite trasee, pentru că se urmăreşte întregul traseu, inclusiv din zone mai îndepărtate. Este evident că toţi copiii sunt expuşi la acest flagel. Marea problemă e faptul că există şi droguri sintetice care sunt foarte ieftine, dar foarte toxice şi nocive şi aici trebuie depistat imediat.
În acest moment şi DIICOT-ul acţionează, au fost zeci de capturi, unele impresionante în zona de droguri. Nu poţi să păzeşti fără un parteneriat cu autorităţile locale, cu Poliţia Locală, aici vorbim de şcoli, de facultăţi. Aici trebuie un plan transpartinic. (…) A trecut vremea să ascundem lucrurile sub preş, adevărul trebuie spus, ca să ne putem vindeca”, a spus, joi, premierul României, Marcel Ciolacu.
Agenția Națională Antidrog ar putea fi scoasă de sub comanda Ministerului Afacerilor Interne
În prezent, Agenția Națională Antidrog se află sub incidența Ministerului de Interne. Totuși, premierul României a propus că această responsabilitate ar trebui să fie separată de Ministerul de Interne și să fie axată mai mult pe prevenție. Din punctul lui de vedere, este dificil pentru un părinte să ducă un copil la Poliția Locală atunci când descoperă că se droghează din cauza temerilor legate de consecințele acțiunii sale. El crede că o modificare legislativă este necesară pentru a aborda această problemă.
„Agenția Antidrog e la Ministerul de Interne. Trebuie ruptă această activitatea de la Interne, prevenția, pentru că atunci când un părinte află că copilul lui se droghează e foarte greu să-l ducă la Poliție pentru că se gândește la ce se întâmplă și aici o să venim cu o modificare legislativă”, a spus premierul României, Marcel Ciolacu.