Anunțul lui Ciolacu vine după rezultatele pozitive ale unor teste realizate în România privind un nou tip de sateliți de telecomunicații.
Marcel Ciolacu cere revizuirea unor reglementări privind sateliții
În urma acestor evoluții, Ciolacu a mandatat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) să promoveze activ revizuirea reglementărilor internaționale privind sateliții. Concret, România susține revizuirea limitelor EPFD (Equivalent Power Flux Density), un aspect tehnic esențial în operarea sateliților NGSO (non-geostaționari).
Președinta SpaceX, Gwynne Shotwell, a reacționat prompt, mulțumind premierului Ciolacu pentru sprijin și afirmând că acesta este „un pas incredibil pentru a conecta toți românii cu internet de mare viteză în bandă largă”.
Thank you @CiolacuMarcel! This is an incredible step to helping connect all Romanians with truly high-speed, low-latency broadband. @ANCOM is doing great things https://t.co/MGsQVVqeHA
— Gwynne Shotwell (@Gwynne_Shotwell) April 29, 2025
Cadou pentru Elon Musk
ANCOM a permis companiei SpaceX să deruleze în 2024 teste privind funcționarea noilor sateliți, testare ce ar putea sta la baza unor viitoare modificări de reglementări la nivel internațional.
Aceasta nu este prima mână de ajutor data de români miliardarului. În octombrie anul trecut, aparate eleborate de cercetători români erau instalate pe satelitul numit Hera. Care este pe drum către un sistem de asteroizi pentru a strânge informații prețioase care ne pot ajuta în viitor în cazul în care un pericol ne va amenința planeta.
După un zbor pe lângă planeta Marte, anul viitor va ajunge, în vecinătatea unui sistem de asteroizi, la 195 milioane de km de Pământ.
Românii, colaboratori ai lui Musk
Cu „creier” românesc, misiunea Hera este una de apărare a Pământului împotriva asteroizilor potențial periculoși. Povestea a început în urmă cu doi ani, atunci când NASA a inițiat o misiune care a lovit asteroidul Dimorphos, mare cât o piramidă din Egipt. Scopul a fost de a-i devia traiectoria în jurul unui alt asteroid, mult mai mare cât 8 terenuri de fotbal.
În completare, misiunea Hera își propune sa strângă mai multe date și să răspundă la întrebări care sunt momentan fără răspuns: care este masa asteroidului sau cum este structurat pe interior.
Misiunea Hera a fost condusă de Agenția Spațială Europeană. În total, au contribuit 4 firme și un institut de cercetări din România.