Întrebat dacă ia în calcul o remaniere guvernamentală, Marcel Ciolacu a răspuns: „Dacă se va impune, categoric”. „Vom vedea. Va fi o perioadă de analiză în primul rând pe PNRR şi pe fiecare obiectiv. Mai mult ca sigur după 10 iunie o să stăm de vorbă în coaliţie”, a adăugat premierul la Antena 3,
Marcel Ciolacu a afirmat că își dorește să creadă că România a intrat într-o stare de normalitate și că a fost făcută o diferență clară între a fi miniștri ai PSD sau PNL și a funcționa ca o coaliție unită. Premierul a subliniat că, în timp, toți membrii Executivului au înțeles că Guvernul reprezintă întreaga țară, iar miniștrii trebuie să acționeze în interesul României, indiferent de apartenența politică. El a adăugat că aceștia au primit un vot de încredere din partea cetățenilor și poartă o responsabilitate în fața acestora.
Remaniere guvernamentală la orizont
Acesta a subliniat că toate ministerele au transmis memorandumurile necesare pentru renegociere, iar Guvernul a redactat deja o variantă a documentelor, deși oficialii europeni solicită o formă diferită de redactare. Rămâne de văzut cum se gândesște remanierea.
„Posibil după renegocierea PNRR. Renegocierea are loc în acest moment. De la toate ministerele avem memorandumurile. Noi am făcut în forma noastră de redactare. Ei vor în altă formă întocmite”, a afirmat Ciolacu.
La Bruxellea, pentru finalizarea discuțiilor PNRR
Premierul a menționat că va merge la Bruxelles la finalizarea negocierilor pentru a discuta direct cu oficialii europeni despre ajustările propuse la PNRR.
Un aspect important abordat de șeful Executivului a fost tranșa a treia din PNRR și jaloanele restante pe care și le-a asumat Guvernul României. Ciolacu a precizat că din suma totală de 2 miliarde de euro așteptată de România, doar 1,3 miliarde vor fi deblocate în urma negocierilor cu oficialii Comisiei Europene.
„Din cele 2 miliarde, România va beneficia de 1,3 miliarde”, a declarat premierul, fără a oferi detalii suplimentare despre condițiile sau criteriile care au dus la această diminuare a sumei.
Contextul este unul sensibil
Declarațiile lui Marcel Ciolacu vin într-un context sensibil, în care autoritățile române sunt presate să respecte jaloanele și reformele asumate pentru a beneficia de finanțarea europeană. O eventuală remaniere guvernamentală ar putea reflecta dorința premierului de a eficientiza activitatea ministerelor responsabile de implementarea PNRR.
Rămâne de văzut dacă schimbările din Executiv vor avea loc și dacă acestea vor influența pozitiv ritmul absorbției fondurilor europene. Guvernul este într-o cursă contra cronometru pentru a respecta angajamentele față de Uniunea Europeană, iar orice întârziere sau ajustare ar putea avea efecte asupra sumelor pe care și le poate asigura România pentru proiectele de dezvoltare finanțate prin PNRR.