Premierul Marcel Ciolacu a participat la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, unde a vorbit despre importanța investițiilor, fondurilor europene și reformelor administrative. Acesta a subliniat necesitatea unei colaborări mai strânse între autoritățile locale și ministere, pentru a accelera absorbția fondurilor și a sprijini dezvoltarea comunităților.
Totodată, Ciolacu a făcut un apel către primari să se implice activ în procesul electoral și să susțină candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Discursul său a evidențiat provocările economice actuale, dar și direcțiile strategice pe care Guvernul le consideră esențiale pentru viitorul României.
Marcel Ciolacu, un an de investiții și provocări economice
În cadrul discursului său, premierul Marcel Ciolacu a evidențiat faptul că anul 2023 a fost unul favorabil pentru investițiile din România, chiar dacă opiniile în privința performanței economice au fost împărțite.
„După unii, anul trecut a fost un an rău, normal că după alții a fost un an bun. Eu cred că anul trecut, mai ales în ceea ce privește investițiile dumneavoastră, a fost un an bun. (…)
Știm cu toții, şsi e aici domnul ministru Cseke, am pornit acel proiect nou „Anghel Saligny” de 65 de miliarde, gândindu-l pe o perioadă de patru ani. Anul trecut a fost un an în care dumneavoastră ați avut primii alegeri. Vreau să vă spun că la sfârșitul anului, cheltuielile pentru programul „Anghel Saligny” au fost de peste 60% din suma de 65 de miliarde. Ea nu s-a raportat multianual, cum a fost de fapt gândit proiect. Am vrut să dau un exemplu despre un efort bugetar cumva pe care îl anticipam. Foarte ușor să critici sau este foarte ușor să blochezi investițiile”, a afirmat Ciolacu.
Acesta a reamintit că, în ciuda riscurilor de depășire a deficitului bugetar, a decis continuarea tuturor proiectelor aflate în derulare.
„Puțină lume a fost atentă când am anunțat, prin septembrie anul trecut, că, indiferent, cu orice risc, riscul nu era decât cel de a depăşi deficitul, voi continua investițiile care sunt în derulare în România. A existat la sfârșitul anului o degradare mai accentuată a deficitului bugetar, dar acest lucru s-a datorat și investițiilor pe care dumneavoastră le aveați în derulare”, a spus el.
Premierul a explicat că deteriorarea deficitului la finalul anului a fost cauzată, printre altele, de aceste cheltuieli, însă a subliniat că investițiile sunt esențiale pentru reducerea decalajului dintre mediul rural și urban.
În acest context, Marcel Ciolacu a punctat necesitatea de a menține un ritm accelerat al investițiilor și în anii următori.
„În continuare, există o diferență mare între urban și rural, De aceea, eu consider anul 2025 și anul 2026 trebuie să fie anii cu cele mai mari investiții derulate în România, cu adevărat”, a mai spus Ciolacu.
Totodată, a amintit de importanța fondurilor PNRR, subliniind că termenul limită pentru implementarea acestora este sfârșitul lui 2026.
„Mi-aș dori mult ca și prioritate să fie investițiile din PNRR, ținând cont de faptul că la sfârșitul anului 2026 este deadline-ul de implementare. De aceea, am făcut un apel și în ședința de guvern, am să fac un apel și la dumneavoastră ca dinamica relațiilor cu fiecare minister în parte să se schimbe”.
În acest context, premierul a insistat asupra necesității ca anii 2025 și 2026 să fie cei mai importanți în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii și atragerea fondurilor europene, având în vedere că termenul limită pentru implementarea proiectelor prin PNRR este sfârșitul lui 2026.
Reorganizarea ministerelor și accelerarea fondurilor PNRR
Premierul a făcut referire și la dificultățile întâmpinate în implementarea programelor finanțate prin PNRR. Acesta a discutat cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre faptul că există prea puțini oameni implicați în derularea proiectelor. Ciolacu a solicitat tuturor miniștrilor să reorganizeze structura ministerelor pentru a facilita relația cu autoritățile locale și a accelera decontările.
„Vorbeam mai devreme cu domnule ministru Fechet, care spunea că este prea puţină lume la implementarea programelor prin PNRR. O să-mi permit astăzi nu să-l cert pe domnul Fechet, să fac o recomandare la toţi miniştrii. În fiecare minister sunt sute de oameni, nu trebuie să mai stăm să angajăm alţi oameni special pentru derularea fondurilor europene şi mai ales pentru PNRR. Regândiți rapid, și asta înseamnă în câteva săptămâni, regândiți structura de organizare și de funcționare a fiecărui minister astfel încât relația cu autoritățile locale și decontările, mai ales pe PNRR, să fie o prioritate”, a spus Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului a punctat că România nu se poate dezvolta fără fonduri europene și fără sprijinul Uniunii Europene, mai ales în următorii doi ani. Acesta a subliniat că este necesară o schimbare de ritm și de dinamică administrativă pentru ca proiectele să fie implementate eficient și fără întârzieri majore.
„Intrăm într-un alt ritm și într-o altă dinamică. Dacă cumva ne trece prin cap că România se poate dezvolta fără fonduri europene, fără Uniunea Europeană, mai ales în acești doi ani, eu vă spun, din toate perspectivele, financiare, politice, toate perspectivele în ceea ce privește securitatea acestei țări, este exclus”, a spus Marcel Ciolacu.
Susținerea candidatului alianței și nevoia de implicare politică
În cadrul discursului, Ciolacu a prezentat și susținerea alianței de guvernare pentru candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Premierul a recunoscut că, în trecut, a făcut greșeli în ceea ce privește promovarea unui profil de candidat, însă a subliniat că de această dată consideră că Antonescu este cea mai potrivită opțiune pentru România.
El a făcut apel la membrii Asociației Comunelor să se implice activ în comunicarea cu cetățenii și să le explice acestora importanța continuității în linia de dezvoltare începută de actuala guvernare. Ciolacu a avertizat că, în cazul în care această direcție nu este menținută, România riscă să intre într-o perioadă de instabilitate politică și economică.
„De aceea, fără nicio reținere, am venit astăzi în fața dvs. cu Crin Antonescu, propunerea alianței de guvernare pentru funcția de președinte a României. Știm cu toții ce s-a întâmplat anul trecut. Eu nu judec pe nimeni și nu sub nicio formă nu am o discuție contradictorie mai ales cu colegii mei. În schimb, știți, cu Adam şi Eva, că a greși e omenește. A persevera e prostește. Eu cred că, în primul și în primul rând, am greșit eu şi am încercat să transmit ceea ce fac ca și prim-ministru, crezând acela este și profilul de viitor președinte al României. Am greșit. Şi trebuie să învăț și eu, și dvs.. În fața noastră avem astăzi cu adevărat un om care are profilul de președinte al României. Eu am avut profilul de un prim-ministru criticat, şi acum sunt sub un asalt continuu”, a spus Ciolacu.
Surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale
Premierul a declarat că se află sub un asalt continuu și că înțelege motivele din spatele acestuia, considerând că singura miză este de a provoca o nouă instabilitate și de a schimba candidatul comun al alianței. Acesta a subliniat că își asumă, alături de Cătălin Predoiu, Ilie Bolojan, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, susținerea candidaturii lui Crin Antonescu.
De asemenea, a menționat că înțelege surpriza pe care primarii au avut-o observând rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, mai ales în mediul rural, unde a existat o discrepanță majoră între discuțiile avute cu cetățenii și votul exprimat. Premierul a transmis că, de această dată, autoritățile locale nu ar trebui să rămână pasive, ci să meargă în mijlocul oamenilor pentru a le explica realitatea.
Acesta a avertizat că, dacă România nu va continua pe linia actuală, va intra într-o aventură politică riscantă, ale cărei costuri vor afecta familiile, copiii și nepoții tuturor. A subliniat că, indiferent de opiniile unor cetățeni, primarii și reprezentanții locali au datoria de a se implica activ și de a le comunica adevărul. Potrivit premierului, există o diferență semnificativă între percepție și realitate, iar adevărul este că, în acest moment, singura soluție viabilă pentru funcția de președinte al României rămâne Crin Antonescu.
Reforme necesare pentru un sistem administrativ modern
Un alt subiect abordat de premier a fost necesitatea unei reforme a administrației publice, atât la nivel central, cât și la nivel local.
Acesta a afirmat că România nu mai poate funcționa pe un model administrativ învechit, moștenit din perioada comunistă, și că trebuie să se alinieze la standardele internaționale, inclusiv la schimbările care au loc în Statele Unite ale Americii.
„Este exclus ca România, anul acesta, să nu țină de ținta de deficit de 7%. Este un deficit negociat cu Comisia Europeană, acea mult hulită Comisie Europeană care ne ia independența, suveranitatea și toate prostiile care se spun, a înțeles foarte bine că reducerea deficitului în România trebuie făcută pe o perioadă lungă de timp, nu pe o perioadă scurtă, astfel încât românii să sufere, şi am avut o negociere pe șapte ani. Nu cred că vom reuși anul acesta să facem reformele pe care ni le-am dori și noi, și dvs., reforme de a reașeza administrația atât centrală, cât și locală. Dar vă spun, chiar dacă o să supăr pe câțiva dintre dvs, nu mai putem continua cu un sistem administrativ, ultimul din Europa, pe un schelet comunist.
Sistemul administrativ al României trebuie să se alinieze la un sistem administrativ, culmea, și acum în plină modificare și în Statele Unite ale Americii. Nu putem întotdeauna să ne facem că nu se întâmplă nimic în lume și să ne facem că nu avem eficiența pe care ne-o dorim. Nu se poate să avem în continuare un sistem de digitalizare, fiecare de capul lui, un sistem de digitalizare care nu este interconectat cu sistemul de centralizare central. Sunt lucruri care nu reprezintă costuri, sunt lucruri care pot fi făcute decât printr-o voință politică și administrativă, sunt lucruri care ar trebui să ne unească, sunt lucruri care ar trebui să ne dea puterea de a merge înainte”, a continuat declarațiile, Ciolacu.
În acest sens, Ciolacu a atras atenția asupra lipsei unui sistem digitalizat eficient, care să fie interconectat și să faciliteze gestionarea rapidă a proiectelor și fondurilor europene. El a subliniat că această schimbare nu necesită costuri uriașe, ci doar voință politică și administrativă.
Responsabilitate comună pentru viitorul economic al României
În încheiere, premierul a reiterat faptul că Guvernul va colabora strâns cu autoritățile locale pentru reformele administrative și bugetare necesare. Acesta a subliniat că deciziile nu vor fi luate unilateral de către Guvern sau coaliția de guvernare, ci vor fi discutate și agreate împreună cu reprezentanții administrației locale.
Ciolacu a evidențiat necesitatea ca România să mențină deficitul bugetar la 7%, conform negocierilor cu Comisia Europeană, și a respins ideea că această instituție ar îngrădi suveranitatea țării. Premierul a admis că reformele profunde nu vor putea fi implementate integral în acest an, dar a subliniat că sistemul administrativ trebuie modernizat pentru a permite o dezvoltare eficientă.
„Vom veni cu certitudine în fața dumneavoastră, nu numai cu speach-uri, nu numai cu cerințe, nu numai cu prezentări. Vom veni și vom sta aplicat cu reprezentanții dumneavoastră în ceea ce privește reformele sistemului bugetar și reforma sistemului administrativ. Nimeni nu va lua o decizie în Guvern sau în coaliția de guvernare până când nu vom decide împreună că acea este calea cea mai bună de urmat în viitor. Dar nici nu mai putem sta pasivi, nu mai putem sta și aștepta să ne rezolve alții lucrurile.
Nu mai putem sta şi să ne uităm cum deconturile pe anumite fonduri sunt după 5-6 luni, iar eu trebuie să mă duc să explic de ce avem o absorbție de 14% la PNRR, când sume importante de bani sunt trimise de către dumneavoastră la decontare și ele nu sunt decontate. De ce? Pentru că nu avem un sistem administrativ focusat și interesat ca lucrurile să intre într-un alt ritm, într-o altă dinamică, cu toate costurile și, oricum, sunt suficiente lucruri care ni se reproșează și adevăruri, și neadevăruri. Eu nu voi sta pasiv și voi lăsa lucrurile să treneze în același sistem, indiferent de costuri. România trebuie să se dezvolte, iar noi avem datoria de a ne uni și a dezvolta această țară, ținând cont de realitățile actuale”, a încheiat Marcel Ciolacu.
În fața provocărilor economice și politice, premierul a transmis un mesaj clar: România trebuie să continue pe calea dezvoltării, iar acest lucru necesită un efort colectiv și implicare la toate nivelurile administrației.