Marcel Ciolacu afirmă că a fost găsită soluția pentru problemele profesorilor
„Am convingerea că am ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educație, la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul școlar să se termine în condiții normale”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.
Acesta declară că majorarea cu 1000 de lei a salariilor pentru profesori, respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar, convenită miercuri este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare.
„Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie și să însemne punctul de referință al grilei de salarizare din educație.
Consider că cerința dascălilor, ca salariile din educație să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptățiță. Și voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să țină cont de prioritățile societății, nu de negocieri politice”, încheie Ciolacu mesajul de pe pagina sa de Facebook.
Guvernul va adopta joi, prin ordonanță de urgență, creșterea salariilor
Guvernul va adopta joi, prin ordonanță de urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153 cu 1000 lei brut lunar, iar, în noua grilă de salarizare, etapizat, salariul debutanților se va raporta la salariul mediu brut din economie, este noua ofertă a Executivului pentru greviștii din Educație.
Sindicaliștii din educație spun, după ultimele negocieri cu reprezentanții Guvernului, că noua ofertă este o variantă îmbunătățită și vor avea o „imagine clară” până miercuri seara despre ceea ce decid profesorii.
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora”, potrivit unui comunicat de presă.
Măsurile propuse de Executivul de la București
Executivul a propus următoarele măsuri, așa cum au fost prezentate în cadrul ședinței.
Potrivit unui comunicat oficial, Guvernul României urmează să adopte, prin Ordonanță de Urgență, majorarea salariilor prevăzute în Legea 153/2017. Majorarea propusă se ridică la 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic, care servește ca o primă aplicare a viitoarei grile ce va fi inclusă în viitoarea lege a salarizării, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Personalul nedidactic din învățământ va avea, de asemenea, o creștere salarială de 400 de lei brut pe lună.
Conform noii grile de salarizare, salariul unui profesor debutant/asistent universitar va fi corelat cu salariul mediu brut pe economie, servind ca punct de referință pentru grila de salarizare din învățământ.
Creșterile salariale bazate pe noua grilă de salarizare vor fi implementate treptat, pe o perioadă de maximum trei ani, începând de la promulgarea noii legi a salarizării, prima tranșă constituind 40% din creșterea totală.