Liberalizarea de la 1 ianuarie 2021 a afectat, în mod direct, buzunarele a milioane de români. În ultimele zile am aflat ce fel de facturi au primit la gaze cele mai vulnerabile instituții ale statului: zeci de mii de euro de plată pentru școli sau spitale. Pentru acest haos în care milioane de cetățeni au fost aruncați din cauza efectelor crizei energetice din România pare că s-a găsit soluția.
Coaliția de guvernare PSD – PNL dorește să rezolve această criză a facturilor. Marcel Ciolacu a declarat în direct la România TV că fenomenul prin care românii trec „E cea mai mare escaladare și pierdere de sub control” pe care acesta a văzut-o.
„S-a ajuns la această criză atât de accentuată din cauza emiterii unor facturi calculate greşit. Au fost emise timp de două luni. Vorbim de 2,2 milioane de facturi emise pe o lună şi în 2,2 milioane de facturi pe altă lună. De aceea s-a escaladat şi creat acest haos. Până la urmă toţi oamenii şi-au făcut calculele că nu vor putea acoperi aceste facturi. Aseară a ieşit prim-ministrul şi a anunţat măsurile clare”, a explicat Ciolacu.
Noul „acord energetic” românesc
La energia electrică plafonul o să scadă de la 1 leu la 0,8 lei pe KW, iar limita pentru consumator o să fie majorată de la un consum de 300 KW la 500 KW. Astfel se ajunge la o compensare de 0,291 lei per KW. Pentru IMM-uri, prețul va fi plafonat la 1 leu per KW.
În cazul gazului, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei, iar limita de consum pentru cinci luni va crește de la 1.000 de KW la 1.500 KW.
„Nu s-a putut interveni pe o reglementare a preţului pentru că acest lucru durează prin ANRE cel puţin 60 de zile, dar dacă nu se va ajunge la un acord atât cu companiile private, cât şi cu companiile de stat, cred că se va ajunge la reglementarea de către stat a preţului atât la energia electrică, cât şi la gaz. E inadmisibil. E cea mai mare escaladare şi pierdere de sub control pe care am văzut-o”, a mai spus Ciolacu la România TV.
Deciziile anunțate de premierul Nicolae Ciucă vor avea un impact bugetar de 3 miliarde de lei și s-a declarat, încă o dată, că nu se renunță la liberalizarea pieței.