Premierul Marcel Ciolacu a comentat dosarul generalilor Coldea și Dumbravă și a spus că cine fură în România trebuie anchetat.
Marcel Ciolacu, despre dosarul Coldea: Cine fură în România, nu poate fi anchetat?
Premierul Marcel Ciolacu a abordat subiectul dosarului DNA în care generalii SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani. El a subliniat că politicienii nu ar trebui să se implice în procesul judiciar și a accentuat că, în cazul în care cei doi sunt găsiți vinovați de infracțiunile de care sunt acuzați, responsabilitatea condamnării le revine magistraților.
Întrebat dacă cei doi generali au folosit informații confidențiale în scop personal, Ciolacu a concluzionat că aceasta este tot o chestiune pentru justiție, sugerând că nu este convins de acuzații.
„Există pedepse aspre pentru acest lucru. Cred că România a intrat într-o eră a normalității din acest moment”.
Cine fură, să fie pedepsit
Premierul s-a întrebat ce se întâmplă în cazul în care cineva fură sau comite infracțiuni în România. El a declarat că justiția funcționează. Șeful PSD a afirmat că atunci când politicienii comentează deciziile magistraților în spațiul public, afectează statul de drept. Ciolacu a subliniat că nu este permis să comentezi deciziile unui magistrat atunci când ești în politică sau ocupi o funcție publică.
El a argumentat că atunci când se va înțelege acest lucru, se va atinge o normalitate deplină. Mai mult, el a criticat ipocrizia politicienilor care își promovează susținerea pentru DNA și pentru pedepsirea celor care încalcă legea, doar pentru a se retrage ulterior când partidul lor devine asociat cu infracțiunile. El a sugerat că această ipocrizie va fi sancționată de către cetățeni.
„Păi, și ce facem? Dacă cineva fură în România sau comite infracțiuni nu poate fi anchetat că va fi vulnerabilă România? Eu văd că justiția funcționează. Sunt un prim-ministru care constată acest lucru. (…) Cu cât noi politicienii ieșim în spațiul public să comentăm decizii ale magistraților, cu atât aducem o atingere statului de drept.
Nu ai dreptul cât ești în politică, cât ești persoană publică din funcția pe care o ocupi să comentezi deciziile unui magistrat. Când vom înțelege acest lucru, vom intra total într-o normalitate.
Mai mult, să îți faci un program electoral că susții DNA, că toți care au încălcat legea să se ducă la pușcărie și apoi când partidul tău a devenit partidul penalilor să ieși să spui că acum nu mai e bine că sutem noi, asta se numește ipocrizie, veți vedea că românii vor sancționa acest lucru”.
În altă ordine de idei, Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că și el s-a aflat în vizorul grupului Coldea-Dumbravă. Potrivit unui document, premierul a apărut menționat de inculpați în stenogramele din dosarul DNA privind închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni.
Totodată, premierul a explicat că i se pare cel puțin ciudat faptul că a fost interceptat în 2014, deși dosarul a fost deschis abia doi ani mai târziu, în 2016.