Premierul Marcel Ciolacu a oferit clarificări, miercuri, în legătură cu suspendarea ridicării vizelor pentru Statele Unite, subliniind că acest anunț nu are legătură cu România, ci este rezultatul noii politici de imigrație implementate de administrația Trump. Ciolacu a mai adăugat că așteaptă lămuriri suplimentare în acest sens.
Într-o intervenție făcută la Constanța, premierul a explicat că suspendarea nu afectează România în mod direct, ci este parte dintr-o decizie mai amplă, aplicabilă tuturor statelor beneficiare ale Programului Visa Waiver.
„Singurul program de Visa Waiver care nu fusese implementat era cel al României. Normal că a venit o întârziere pentru implementarea programului, dar veți vedea că vor fi măsuri care vor viza toate statele care beneficiază de programul vizei”, a declarat Ciolacu.
Ciolacu: locul Românei e în UE
Premierul a subliniat că, din punctul său de vedere, este necesară o altă dinamică în relația cu Statele Unite. El a menționat că, deși respectă Uniunea Europeană și Comisia Europeană și consideră că locul României este în UE, în prezent România are ca prioritate securitatea, care se bazează în primul rând pe apartenența la NATO și pe parteneriatul strategic cu Statele Unite.
Premierul a evidențiat și faptul că România se află într-o situație delicată, având granița cea mai lungă din Europa cu Ucraina, respectiv 650 de kilometri, în contextul războiului aflat în desfășurare în vecinătatea sa. El a concluzionat că România nu trebuie să aleagă între Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu Statele Unite.
Ce este Visa Waiver
Programul Visa Waiver (Visa Waiver Program în engleză, VWP) este un program al guvernului american care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite, maxim 90 de zile, pentru turism, afaceri sau tranzit pe teritoriul american, fără nevoia de a obține o viză. Programul se aplică atât Statelor Unite, cât și teritoriilor americane, Puerto Rico și Insulele Virgine Americane din Caraibe, și cu o aplicare limitată la alte teritorii americane.
Toate țările selectate de guvernul SUA pentru a face parte din acest program dețin venituri mari, cu un indice de dezvoltare umană foarte ridicat, și sunt în general considerate țări dezvoltate.
Pentru a fi eligibil pentru derogarea de viză în cadrul VWP, călătorul care dorește admiterea sa în Statele Unite trebuie să fie cetățean al unei țări desemnate de către Departamentul pentru Securitate Internă, în consultare cu Secretarul de Stat, ca „program country”, adică stat care face parte din Programul Visa Waiver.