Întrebat, la sediul central al PSD, dacă a existat vreo negociere cu PNL sau cu USR în legătură cu votul pentru Florin Iordache, Marcel Ciolacu a spus: „Nu a existat această negociere”.
Ciolacu a precizat că este dreptul constituţional al liberalilor şi al celor de la USR de a contesta alegerea lui Iordache, dar „mai bine nu îl votau”.
„Eu ştiu că grupul PNL are peste 100 de membri, ştiţi şi dumneavoastră acelaşi lucru, iar domnul Zegrean a avut 41 de voturi. S-a întâmplat ceva. Eu nu ştiu cum au votat parlamentarii, a fost un vot secret şi nici nu am fost la Parlament în ziua respectivă”, a menţionat el.
Plenul Parlamentului a decis, marţi, numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Iordache a fost numit în funcţie cu 185 de voturi pentru şi 43 contra. Augustin Zegrean, susţinut de PNL, a obţinut 41 de voturi pentru şi 187 contra. Votul a fost secret, cu buletine.
Numirea lui a fost publicată în Monitorul Oficial
Monitorul Oficial a publicat miercuri, 21 octombrie, hotărârea Parlamentului de numire a lui Florin Iordache (PSD) în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.
În plus, a fost publicată şi hotărârea de numire a lui George Edward Dircă (USR) în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ. Potrivit hotărârii Parlamentului, Dircă este numit în această funcţie de la 1 ianuarie 2021.
Cu o zi înainte, plenul Parlamentului a decis numirea controversatului Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Acesta a primit 185 de voturi pentru şi 43 contra.
În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă. În favoarea acestuia au votat 174 de parlamentari, iar împotrivă doar 17.
Votul parlamentarilor a fost secret, cu buletine, transmite Agerpres.
Totuși, numirea ar putea fi invalidată de către Curtea Constituțională a României, în urma unei sesizări depusă de USR.
Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a anunţat miercuri că grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituţională pentru invalidarea numirilor făcute marţi de Parlament la Consiliul Legislativ, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.
„Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.
Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin.
Ieri, USR a propus PNL boicotarea ședinței pentru a bloca numirea lui Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ, dar liderul deputaților PNL Florin Roman a respins propunerea și s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean. Au venit doar 36. Dintre care 8 foști traseiști PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputați), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoș (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache.
USR depune și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare. Ca și în alte situații în care USR a făcut eforturi să repare dezastrele produse de majoritatea parlamentară, ne așteptăm ca toți deputații și senatorii cu un minim de decență să se alăture acestui demers.
Avem patru ani de luptă fără menajamente cu PSD, avatarurile și colaboratorii lui fățisi sau ascunși. Nimic nu s-a schimbat și nici nu se va schimba prea curând. Suntem adversarul declarat și hotărât al pesedismului în toate formele lui și așa rămânem”, a fost mesajul postat de Dan Barna pe pagina sa de Facebook.
Sursă foto: INQUAM/Ilona Andrei