„Acea liberalizare a prețurilor în energie a fost o tâmpenie făcută, nu că nu ar fi fost necesară, dar trebuia să gândești anumiți pași, să gândești un astfel de fenomen. Dacă la gaze suntem aproape acoperiți cu consumul și prin deschiderea unor noi capacități, la energie electrică suntem descoperiți cu aproape 15%”, spune Marcel Ciolacu.

El afirmă însă că „nu se pune problema să rămânem fără energie”, fiind interconectați cu Europa.

„Nu se mai poate continua pe o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență și în acest moment există 2-3 variante pe care o să le discutăm în cvoaliție. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă e o speculă, din energie. Adică nu putem aloca bugetul din Sănătate sau de la Învățământ. Momentan avem compensare.

În acest moment, această compensare trebuia să fie pe o anumită perioadă și Ministerul Energiei să vină cu o soluție. (…) Trebuie, pe zona casnică, o reglementare a prețului, mai ales că putem acoperi din producția proprie, unde statul este majoritar în aceste companii. (…)

Din punctul meu de vedere, cea mai mare urgență acum este să găsim soluțiile pe zona de energie, predictibile pe o perioadă mai lungă de timp, cel puțin până în 2025. Pe zona clasică e exclus să nu se vină cu o reglementare”, adaugă liderul PSD.

Marcel Ciolacu va fi noul prim-ministru al României

PNL dă asigurări colegilor social-democrați din coaliția guvernamentală că se va ține de cuvânt în privința cedării funcției de prim-ministru către Marcel Ciolacu, așa cum este prevăzut în protocolul coaliției guvernamentale. Astfel că, anul viitor, la sfârșitul lunii mai, președintele social-democraților ar trebui să preia șefia Guvernului de la București. Anunțul a fost făcut de către deputatul de Iași, Alexandru Muraru.

„A schimba un premier cu un an înainte de alegeri, în plin conflict la marginea granițelor României nu ar fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a declarat recent Alexandru Muraru.

Potrivit spuselor sale, există șanse ca PSD să accepte ca funcţia de premier să fie deţinută tot de PNL în 2023 pentru a nu se declanşa o luptă de putere între social-democrați.

„Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, a explicat deputatul de Iași.

„Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliției de guvernare. PNL își respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliție nu face excepție.