Prim-ministrul Marcel Ciolacu a participat la Conferința de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”, acolo unde a precizat că PNRR și aderarea la OECD sunt două mari provocări ale României.
Marcel Ciolacu, despre provocările României
Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, a subliniat necesitatea unei dezbateri profunde cu privire la provocările actuale și viitoare ale României.
El a evidențiat două mari provocări majore pentru țară:
- Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
- aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)
Ciolacu a recunoscut că prezentul țării este o consecință a trecutului, dar a subliniat că viitorul poate fi schimbat. El a menționat că PNRR-ul implică nu doar resurse financiare, ci și reforme de fond, considerate cele mai dificile de implementat în România postdecembristă. Aderarea la OCDE a fost identificată ca a doua provocare majoră.
Prim-ministrul a insistat asupra necesității de eficiență guvernamentală. El spune că acest lucru implică:
- reorganizare
- restructurare
Șeful Executivului a criticat incapacitatea guvernului de a răspunde adecvat la provocările precum:
- pandemia
- criza energetică
Pe fond, el a evidențiat necesitatea de decizii informate și o abordare coerentă.
Investițiile, importante pentru economia românească
Investițiile au fost evidențiate ca element crucial pentru contracararea descreșterii economice. Marcel Ciolacu a subliniat succesul investițiilor masive din ultimii doi ani și impactul pozitiv asupra deficitului economic. El a menționat și proiecte majore în infrastructură rutieră și feroviară. De asemenea, a adus în prim-plan planurile de dezvoltare viitoare.
”Creșterea economică a României pe primul trimestru, mică cât a fost, 0,1%, a fost pe investiții și avem investiții în transporturi, unde trebuie să recunoaștem că s-au deblocat marile șantiere în ultima perioadă, în ultimii 2 ani de zile şi s-a intrat într-un ritm, avem în sfârșit prima mie de kilometri şi până la sfârșitul anului viitor există o perspectivă clară de încă 250 de kilometri, asta vorbind numai de rutier. În viitorii cinci-şapte ani, categoric trebuie să finalizăm încă 1.000 de kilometri. Anul acesta și la începutul anului viitor vor veni și primele trenuri noi după Revoluție. Asta este, asta e realitatea românească”, spune Ciolacu.
Referitor la sănătate, Ciolacu a menționat investiții în spitale regionale și învățământul dual. În context, el a subliniat importanța unui plan bine stabilit pentru obținerea finanțărilor.
Acesta a mai spus „Marile promisiuni ale politicienilor, cu spitale regionale, spitale focalizate pe arși, în sfârșit au intrat în linie dreaptă și cu investițiile venite complementar cu PNRR de la BEI unde nu obțin finanțări decât dacă ai un plan bine stabilit (…)”.
În concluzie, Marcel Ciolacu spune că schimbările majore și reformele profunde sunt esențiale pentru a construi un viitor mai bun pentru România. De asemenea, a recunoscut că o abordare concertată și eficientă a guvernului este crucială pentru gestionarea provocărilor viitoare.