Ciolacu: Recomandările primite de la OCDE, asemănătoare cu programul de guvernare

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Capital.ro

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a precizat că recomandările din Studiul economic al OCDE sunt corelate cu obiectivele programului de guvernare. Premierul spune că acesta din urmă este axat pe modernizarea economică şi socială a ţării.

Trebuie implementate recomandările primite de la OCDE

Marcel Ciolacu a condus ședința de marți a Comitetului Național pentru Aderarea României la OCDE. În cadrul acesteia au participat reprezentanți din ministerele cheie, instituții și autorități publice implicate în acest proces.

Cu privire la prioritățile imediate, premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea implementării recomandărilor primite de la comitetele OCDE. Astfel, se va asigura conformitatea cu standardele organizației în ceea ce privește legislația, politicile și practicile.

De asemenea, s-a evidențiat necesitatea pregătirii pentru a participa la peste 15 evaluări de aderare planificate până la sfârșitul anului în diverse domenii. Este vorba de domenii precum:

  • concurența
  • asigurările și pensiile private
  • substanțele chimice
  • afacerile sociale
  • comerțul
  • educația
  • politica digitală
  • știința și cercetarea
  • sănătatea
  • și pescuitul

„Mă bucur să constat că recomandările din Studiul economic al OCDE sunt corelate cu obiectivele programului nostru de guvernare, axat pe modernizarea economică şi socială a ţării. Este necesar ca eforturile să fie axate pe îndeplinirea recomandărilor primite în toate domeniile de aderare la OCDE şi pe participarea activă la evaluări. Implementarea PNRR sprijină în mod semnificativ aderarea la OCDE, prin corelarea dintre obiectivele PNRR şi alinierea la instrumentele Organizaţiei”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a recunoscut eforturile depuse de instituțiile implicate în procesul de aderare. Acest lucru este confirmat prin dialogul constant cu Secretariatul OCDE și statele membre ale organizației.

Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Procesul de aderare la OCDE, un exerciţiu de anvergură

Premierul a încurajat aparatul administrativ să păstreze un ritm dinamic în pregătirea pentru evaluările viitoare și să acorde o atenție deosebită îndeplinirii recomandărilor.

Marcel Ciolacu spune că procesul de aderare la OCDE este o inițiativă amplă, menită să susțină autoritățile române în eforturile lor de modernizare.

În ianuarie 2022, România a devenit candidat la OCDE. În iunie 2022 a primit Foaia de parcurs. Acest document definește termenii, condițiile și procesul de aderare la Organizație.

În luna decembrie 2022, România a prezentat Memorandumul inițial. Acesta  cuprindea o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne.

În acest moment, România se află în faza tehnică a procesului de aderare. Această fază implică:

  • furnizarea de informații suplimentare
  • organizarea de misiuni tematice
  • și susținerea de prezentări pentru evaluarea în cadrul a 26 de comitete și grupuri sectoriale ale OCDE

Informațiile sunt transmise simultan pentru toate domeniile generale de politici și de către toate comitetele/grupurile de lucru sectoriale din cadrul Foi de parcurs.