Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România nu are motive de îngrijorare în ceea ce privește securitatea națională și că relațiile diplomatice cu Statele Unite vor reveni la normal.
Acesta a răspuns astfel la declarațiile vicepreședintelui SUA, JD Vance, privind anularea alegerilor prezidențiale din România, afirmând că autoritățile române vor încerca să ofere explicații pe canalele oficiale.
Reacția premierului Marcel Ciolacu la declarațiile vicepreședintelui SUA
Întrebat despre afirmațiile lui JD Vance referitoare la anularea alegerilor din România, Ciolacu a precizat că acestea reprezintă punctul de vedere al oficialului american și că Guvernul va încerca să clarifice situația prin intermediul canalelor diplomatice.
„Este punctul domniei sale de vedere. O să încercăm pe canalele diplomatice să facem cât mai multe lămuriri, ca domnul vicepreședinte să aibă întregul tablou cu ceea ce s-a întâmplat în România”, a declarat premierul.
Totodată, el a subliniat că România este un stat membru NATO și că cetățenii nu au motive de îngrijorare.
„Din punctul meu de vedere, România nu are nici cel mai mic motiv de îngrijorare… România se află în NATO”, a spus Ciolacu.
Despre relația cu SUA și politica externă
Premierul a estimat că relațiile dintre România și SUA se vor normaliza în perioada următoare, în contextul schimbărilor aduse de noua administrație de la Washington.
Marcel Ciolacu a explicat că „suntem într-un proces de schimbare de abordare a politicii externe, nu numai cu România, a noii Administrații Trump, dar cred că se va intra într-o normalizare”.
Acesta a mai adăugat că politica externă este responsabilitatea președintelui României și că rolul său ca premier este de a organiza alegerile, ceea ce s-a realizat „impecabil”.
„Treaba mea de premier e să organizez alegeri și alegerile au fost organizate impecabil. Mai mult, am fost candidat.
Când a fost o diferență de 2.000 de voturi am spus că nu fac contestație. Asta ține de mine ca premier. Eu voi organiza alegerile la fel ca și data trecută”, a precizat Ciolacu.
Întâlnirea de la Bruxelles și discuțiile despre PNRR
Vizita premierului la Bruxelles a inclus o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuțiile s-au axat pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pe rolul României în negocierile de pace din Ucraina.
Marcel Ciolacu a fost însoțit de ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, și de ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș.
Reacția lui Ciolacu la declarațiile lui Cristian Diaconescu
Premierul a fost întrebat și despre afirmațiile șefului Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, privind posibilitatea unei reîmpărțiri a sferelor de influență în Europa și pretențiile Rusiei ca NATO să se retragă din România.
Ciolacu a respins ideea unor riscuri pentru securitatea națională.
„Niciun risc. Întrebați-l pe domnia sa și întrebați instituția prezidențială. Sunt ferm convins că domnul Cristian Diaconescu vă va răspunde la orice întrebare.
Din punctul meu de vedere, România nu are nici cel mai mic motiv de îngrijorare. România e o țară care a aderat la NATO, suntem membri NATO”, a afirmat Ciolacu.