PSD și PNL în căutarea unei strategii comune pentru prezidențiale
PSD și PNL nu au decis încă dacă vor concura separat sau dacă vor forma o alianță în cursa pentru Palatul Cotroceni în toamna acestui an.
În interiorul PSD, se poartă discuții intense pentru a stabili cel mai potrivit candidat pentru această funcție.
Există opinii variate: unii susțin că PSD ar putea sprijini o candidatură a fostului președinte al partidului, Mircea Geoană, în timp ce alții argumentează că Marcel Ciolacu ar trebui să fie candidatul lor la prezidențiale.
În partid, s-a menționat că nu s-a discutat niciodată despre posibilitatea ca Mircea Geoană să candideze la prezidențiale susținut de PSD.
Totuși, se recunoaște că acest scenariu ar putea fi ideal, având în vedere pozițiile de frunte ocupate în sondaje de fostul președinte al PSD și actualul președinte al partidului.
Există o proiecție teoretică în acest sens. Pentru a pune în aplicare acest scenariu, este necesară o decizie luată în interiorul partidului, o decizie care să fie propusă de președintele Marcel Ciolacu.
„Nu s-a discutat niciodată în partid (n.r. ca Mircea Geoană să candideze la prezidențiale susținut de PSD), poate fi un scenariu ideal, venit din faptul că pe primele două locuri în sondaje la încredere se află fostul președinte al PSD și actualul președinte al PSD.
Deci cumva există o proiecție teoretică. Dar ca să se realizeze acest scenariu, avem nevoie de o decizie în interiorul partidului și care să ne fie propusă de președintele Marcel Ciolacu”, a declarat Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu a menționat că în acest moment nu are informații despre discuțiile legate de varianta Mircea Geoană în cadrul partidului.
Vasile Dîncu: Decizii colective în PSD
El a precizat că nu a participat la întâlnirile recente în care s-ar fi discutat despre această variantă în coaliție, deoarece nu a fost prezent la întâlnirea dintre președinți și secretarii generali de ieri sau alaltăieri.
Nu a fost implicat în discuțiile referitoare la această opțiune mai detaliată. Vasile Dîncu a subliniat că în principiu, deciziile importante în cadrul partidului se iau colectiv, așa cum s-a procedat în ultimii 20 de ani.
De asemenea, a recunoscut că partidul a suferit pierderi în ultima perioadă.
Acum nu știu, nu am discutat despre varianta Mircea Geoană în partid în acest moment, nu am fost la întâlnirile de ieri sau alaltăieri când s-a spus că s-a discutat despre această variantă în coaliție, nu am fost la această întâlnire pentru că s-au întâlnit președinții și secretarii generali.
Nu am discutat această variantă, mai extinsă. (…) Vom hotărî, în principiu, din partid, așa s-a hotărât în ultimii 20 de ani. E adevărat că în ultima perioadă am pierdut…“, a adăugat Vasile Dîncu.
De obicei, regula e să candideze președintele partidului
Întrebat dacă liderii PSD ar fi de acord să nu-l sprijine pe Marcel Ciolacu pentru prezidențiale, mai ales având în vedere afirmațiile făcute de secretarul general, Paul Stănescu, care susține necesitatea ca Marcel Ciolacu să intre în cursă, Vasile Dîncu a explicat că în PSD deciziile sunt luate colectiv.
El a adăugat că Marcel Ciolacu nu ia decizii singur și că varianta privind candidatura la prezidențiale va fi discutată împreună. Dîncu a subliniat că este exclus ca PSD să nu aibă un reprezentant în cursa electorală, având în vedere rezultatele anterioare ale partidului.
El a menționat că, de obicei, regula este ca președintele partidului să fie candidatul, dar dacă Ciolacu va propune o altă soluție, aceasta va fi discutată colectiv în partid.
„Deciziile noastre sunt colective în PSD. Marcel Ciolacu nu ia decizii singur. Vom discuta împreună varianta. Dar este exclus ca PSD să nu aibă un reprezentant în bătălia electorală. Am câștigat alegerile, harta e trei sferturi roșie, și nu ne putem permite să nu avem candidat.
Dar sigur, împreună decidem cine e candidat. De obicei, regula e să candideze președintele partidului. Dacă el are o altă soluție, ne-o va spune și vom discuta împreună aceste lucruri. Alegem împreună“, a transmis Vasile Dîncu.
Vasile Dâncu despre direcția politică a PSD și perspectivele electorale
Vasile Dîncu a caracterizat scenariul PNL de coalizare a dreptei pentru a susține un candidat comun la prezidențiale drept o „utopie”. Vasile Dâncu a comentat că liberalii au o viziune idealistă cu privire la unificarea electoratului de dreapta.
El a adăugat că, dintr-o perspectivă sociologică obiectivă, observăm o tendință a electoratului de a se îndrepta spre stânga în contextul crizelor multiple.
Dâncu a menționat că PSD a avut o creștere în numărul de județe câștigate și a obținut victorii în câteva municipii reședință de județ, indicând astfel o mișcare către stânga a electoratului, în special având în vedere acțiunile lui Marcel Ciolacu în timpul guvernării.
El a concluzionat că ideea unei uniuni a dreptei nu mai este actuală, dar fiecare partid poate visa. Cu toate acestea, PSD va avea cu siguranță un candidat cu șanse în alegeri.
„Liberalii au această utopie a electoratului de dreapta. O observație sociologică, nepărtinitoare: Dacă ne uităm la electorat, vedem că în această situație de crize suprapuse, electoratul se duce spre stânga. Am avut o progresie față de alegerile trecute, am câștigat 6 județe în plus, câteva municipii reședință de județ.
Deci clar că e o mișcare spre stânga a electoratului și văzând ce a făcut Ciolacu la guvernare. Ideea unei drepte care se unește nu mai e una de actualitate. Dar fiecare poate să viseze. Noi însă vom avea cu siguranță un candidat, cu șanse“, a transmis Vasile Dâncu.
Întrebat despre perspectivele PSD de a câștiga președinția, având în vedere că nu s-a mai întâmplat acest lucru de 20 de ani, Dâncu a subliniat că tocmai aceasta este motivația pentru care electoratul se va îndrepta către stânga.
Vasile Dâncu a afirmat într-o declarație recentă că viitorul președinte al României nu va fi din partea dreptei, ci va proveni din stânga politică, alături de un guvern de stânga.
El a menționat că rezultatele sondajului INSCOP arată că Marcel Ciolacu are un avantaj de aproape 60% față de 40%, iar absența unui președinte din stânga în ultimii 20 de ani reprezintă un factor adițional pentru care România își dorește un lider politic de orientare stângistă.
„Nu vom avea un președinte de dreapta, ci vom avea un președinte care va proveni din stânga, vom avea și un guvern de stânga. (…) După ultimul sondaj INSCOP, Marcel Ciolacu câștigă cu aproape 60 la 40.
Probabil faptul că nu a avut de 20 de ani președinte e un factor în plus ca România să își dorească un președinte de stânga“, a mai declarat Dîncu.