Marcel Ciolacu a vorbit, sâmbătă, despre alegerile care vor avea loc în decembrie 2024. Ce părere are premierul despre oamenii politici care i-ar putea fi contracandidați?
Marcel Ciolacu și l-ar dori pe Eduard Hellvig drept „adversar politic”
Marcel Ciolacu a făcut noi declarații despre alegerile prezidențiale, sâmbătă, 2 decembrie. Potrivit lui societatea din România nu este pregătită pentru un președinte independent. Premierul a vorbit și despre câțiva posibili „adversari politici”. Printre aceștia i-a enumerat pe Eduard Hellvig, fostul director al SRI, dar și pe Mircea Geoană.
Întrebat despre o posibilă candidatură la președinția României, Marcel Ciolacu nu a oferit un răspuns clar. Totuși, el nici nu a negat posibilitatea ca el să candideze la alegerile prezidențiale.
În plus, premierul a spus, în schimb, că are de înfruntat, momentan, numeroase provocări, cum ar fi respectarea jaloanelor Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și implementarea reformelor.
„Nu poţi să iei decizii fără cifre. (…) Nu mi-am dorit să fiu nici premier. Când eram consilier local la Buzău, nu am avut o proiecţie că voi ajunge preşedintele PSD. Sunt lucruri care este bine să vină de la sine, dacă ele sunt destinate către tine”, a spus el.
Liderul PSD a vorbit și despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană. Acesta a fost contextul în care premierul a precizat că societatea românească nu este pregătită pentru un președinte independent.
„Nu poţi să vii să ridici pretenţii, să fii viitorul preşedinte al României, cu nişte şmecherii ieftine care se făceau prin ’92-’96. Este altă provocare. România are o altă realitate. Este cu totul altceva. Totul este schimbat. (…) Societatea aromânească nu este pregătită încă pentru un preşedinte independent. Nu forţa lucrurile. Eu nu am forţat niciodată lucrurile”, a spus el.
Răspuns la afirmațiile lui Eduard Hellvig
Recent, fostul director SRI Eduard Hellvig a transmis un mesaj pe rețelele de socializare. aici, el spune că „România ordonată, fără să fie şi coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conţinut dezordonat, precum nişte covrigi fără o sârmă unificatoare.
Premierul României a declarat că nu vede în această declarație un atac.
„Eu cred că avem nevoie de o Românie ordonată. Eu nu am luat-o ca pe un atac. Sunt ferm convins că o Românie ordonată nu poate să fie decât dacă este şi o Românie coordonată. Sunt ferm convins, mai ales în contextul actual. PSD de obicei voia să ia totul, să câştige totul, să aibă totul şi a văzut că a pierdut toate alegerile. (…) Îmi convine ca şi adversar politic domnul Hellvig. Devine mai dinamică… (…) Am zis că îmi convine, nu am nicio problemă. Decizia PNL. Momentan, preşedintele PNL este domnul Ciucă. (…) Să ştiţi că am un partener corect în Nicolae Ciucă şi Nicolae Ciucă are un partener corect în mine”, a spus el.
Un posibil candidat comun PSD-PNL la prezidențiale?
În legătură cu această posibilitate, Marcel Ciolacu a menționat că nu exclude nicio variantă. Totuși, el a subliniat importanța de a explica clar această opțiune. Premierul a menționat că este crucial ca publicul să înțeleagă că o asemenea colaborare nu este creată doar pentru a menține la putere partidele respective.
.„Ca să ai un candidat comun, românii trebuie să creadă în primul rând că cei care propun acel candidat comun aduc o plus valoare, un plan coerent, un program pentru România. Aduc explicaţii de ce au un candidat comun. Lucrurile acestea nu s-au întâmplat, iar timpul devine foarte scurt. Nu poţi să îi păcăleşti pe români, să le spui: vom avea candidat. Eu nu exclud. Chiar nu cred că ar fi rău să avem un candidat comun, dacă vom avea şi o alianţă comună. Dar trebuie întâi să le explicăm românilor de ce facem acest lucru. Fiindcă ei s-ar putea să interpreteze:
‘E o şmecheria de-a voastră, pentru a rămâne la putere’. Nu acceptă românii şmecherii”, a spus el.
În schimb, Marcel Ciolacu a respins categoric posibilitatea unei „înțelegeri” cu președintele Klaus Iohannis, dacă aceasta ar presupune un schimb de funcții cu Klaus Iohannis.
„Eu nu cred că preşedintele României, după zece ani, îşi doreşte să devină premier sau preşedinte de partid. Nu am avut această discuţie şi nici nu cred că o s-o am vreodată”, a spus liderul PSD, pentru RTV.