Politicul influențează economicul în România

Marcel Ciolacu a subliniat că în Statele Unite, considerată cea mai democratică ţară din lume, economia influenţează deciziile politice. El a remarcat că în România, în trecut, situaţia a fost inversă, cu politicul influenţând puternic domeniul economic.

Ciolacu a susținut că România ar trebui să aspire să ajungă într-o poziţie similară cu cea a SUA în acest sens.

„În cea mai democratică ţară din lume, SUA, economicul influenţează politicul. Noi în această etapă vom trece. Prea mult timp în România politicul a influenţat economicul. Acolo trebuie să ajungem. Economicul să influenţeze deciziile politice. În momentul în care ai intrat în politică nu ai voie să ai activităţi economice”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Capital.ro

Veniturile încep să se uniformizeze

Premierul a adăugat că, în ciuda unei tendințe de uniformizare a veniturilor, discrepanțele rămân semnificative.

El a subliniat importanța întoarcerii tinerilor care au studiat în străinătate, menționând că aceștia pot să își dezvolte mai ușor afaceri în țară.

De asemenea, a evidențiat nevoia de capital pentru acest lucru.

„Cumva veniturile încep să se uniformizeze. E adevărat, e încă diferenţă foarte mare. E foarte important ca tinerii care au studiat în străinătate, chiar şi cei care au studiat în străinătate, să se întoarcă. Îţi poţi deschide o afacere mult mai uşor aici. Altă nevoie de capital. Pe mine şi pe mama lui Filip nu ne-ar demola ceva mai mult decât ca Filip şi soţia lui să plece să muncească în străinătate. E decizia lor, nu pot să le influenţez decizia”, a completat liderul PSD.

El a observat că toți premierii anteriori au adoptat aceeași abordare, iar discuțiile despre diasporă devin recurente în apropierea alegerilor.

Premierul spune că este necesar să se ia măsuri pentru românii plecați și de a recunoaște dimensiunea problemei.

Ciolacu a subliniat importanța implicării directe a autorităților române. El a exemplificat întâlnirea cu cancelarul Scholz, exprimând dorința ca românii să fie tratați în Germania la fel ca și cetățenii germani.

„În schimb, am văzut abordarea premierilor de până acum. Când se apropie alegerile, toată lumea începe să vorbească despre diaspora. Sunt două perspective diferite. Una e ce trebuie să faci pentru românii care sunt plecaţi şi să recunoşti că eşti bolnav, că 5-6 milioane de români sunt plecaţi. În deplasările externe sau când vin la tine premieri omologi din ţările unde comunităţile româneşti sunt foarte mari e bine să te implici direct. M-am văzut cu cancelarul Scholz, cumva românul să fie tratat în Germania la fel ca germanii. Ai o dublă provocare să faci ceva pentru români, ei aleg dacă rămân sau se întorc. Eu nu mă bag peste decizia nimănui, eu am datoria să-ţi creez oportunităţi, deciziile îţi aparţin. Dacă decizi să rămâi în Italia, eu vreau ca religia ta să fie respectată şi acceptată”, a mai precizat Ciolacu.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Guvernul Romaniei/Facebook

Românii vor beneficia de salariul minim european

Liderul social-democraților a menționat că se apropie implementarea salariului minim european.

Acesta este determinat de de anumiți indicatori, cum ar fi competitivitatea și puterea de cumpărare. Salariul minim european se adaptează la specificul fiecărui stat membru, fără a putea fi impus.

De asemenea, a subliniat că există deja un program european în acest sens.

Marcel Ciolacu a evidențiat că românii nu se vor întoarce în țară dacă nu există facilități precum after-school-uri sau grădinițe, menționând că viața s-a schimbat și că acum copiii nu mai sunt crescuți de bunici.

Oamenii doresc să se întoarcă acasă atunci când știu că au acces la servicii precum creșe, grădinițe și școli pentru copii.

„Vine salariul minim european. Are nişte indicatori. Competitivitate, putere de cumpărare, se raportează la fiecare stat, nu poţi să impui. Dar deja ne vine un program european. Nu se vor întoarce românii dacă nu ai after-school, grădiniţe. Viaţa s-a schimbat, copiii nu mai sunt crescuţi de bunici. Nu mai există mamă casnică, s-au schimbat mentalităţile. Un om vrea să vină acasă când ştie că are unde să ducă copilul la creşă, la grădiniţă, la şcoală. Avem vârf de forţă de muncă în România”, a conchis liderul social-democraţilor.