Ciolacu aduce inteligența artificială la ANAF pentru optimizarea colectării veniturilor

Ciolacu a subliniat că prin digitalizarea și introducerea inteligenței artificiale, ANAF va putea să facă față mai eficient riscurilor fiscale și să optimizeze procesele de colectare a veniturilor. Mai mult, premierul a evidențiat că aceste eforturi de modernizare au început să dea rezultate, cu încasări mai mari din TVA înregistrate deja.

„În acest moment, încasează mult mai bine (ANAF – n.r.). Cu această modestă digitalizare, pe care anul acesta o vom termina, cu noile reguli. Deja avem încasări mai mari din TVA, de 17%. Deci este clar, e evident că ne trebuie softuri. Noi avem inteligenţă artificială, nu mai lucrează nimeni cu pixul. Nu mai sunt funcţionarii de la ANAF care fac ei socoteli la companii”, a declarat Ciolacu.

Premierul a adus în discuție faptul că România a rămas în urmă în ceea ce privește digitalizarea ANAF și gestiunea datelor fiscale, făcând referire la lipsa de date și informații necesare pentru interpretarea riscurilor fiscale. Ciolacu a subliniat și eforturile guvernului de a adopta tehnologii moderne pentru gestionarea eficientă a administrației fiscale și pentru a asigura colectarea corespunzătoare a veniturilor la bugetul de stat.

„Peste tot în lume există un soft de risc, dar noi n-aveam date, ce să interpretăm? România n-avea nicio dată. De 33 de ani, veneau pe la dumneavoastră prin emisiune şi minţeau că fac digitalizarea ANAF-ului. Ne-am apucat de ea, am început să avem informaţii. Avem zeci de miliarde introduse în sistem”, transmite Ciolacu.

Marcel Ciolacu a subliniat progresele în reducerea deficitului bugetar și necesitatea unui nou acord cu Uniunea Europeană pentru stabilitatea investițiilor.

„După alegerile europarlamentare, mai mult ca sigur după constituirea noii Comisii, va fi o discuţie la ECOFIN. Noi suntem singurul stat din Uniunea Europeană care are un angajament luat în ceea ce priveşte deficitul, deoarece am avut un deficit de 9,2%. N-am văzut pe nimeni ţipând când un inconştient a dus România la un deficit de 9,2%, cel mai mare, cred că din istorie (…) Cine a făcut? Îl ştiţi la fel de bine ca şi mine. Toată lumea a spus că o să fie un dezastru, o să fie şase virgulă (…) Am ajuns la un deficit, după ultimele socoteli, de 5,6%. Mai mult ca sigur că vom închide în jur de 5% deficitul şi vom avea un nou acord cu Uniunea Europeană. Discuţiile sunt dacă va fi pe cinci ani sau pe şapte ani, astfel încât să nu putem opri investiţiile pe care le avem în acest moment”, a mai transmis Ciolacu.

Niciodată nu s-a întâmplat în istoria României

Marcel Ciolacu a declarat că există perspective favorabile pentru ca România să înregistreze un excedent bugetar în luna mai, datorită creșterii semnificative a încasărilor față de anul precedent.

Ciolacu a subliniat importanța continuării investițiilor în infrastructură și alte proiecte de dezvoltare. El a argumentat că investițiile susținute în proiecte esențiale vor aduce beneficii economice pe termen lung, făcând o paralelă cu modelul de dezvoltare aplicat în țări precum Italia, Portugalia și Spania. Premierul a menționat că nu intenționează să oprească aceste investiții, subliniind importanța stabilității și continuității în acest domeniu.

„Avem acum încasări mai mari faţă de anul trecut cu 25 de miliarde. Asta înseamnă vreo cinci miliarde de euro. Tot ce şi-a prognozat ANAF-ul a fost depăşit lună de lună. Cu adevărat n-am oprit nicio investiţie. Am ajuns 41 de miliarde în patru luni investiţi. Niciodată nu s-a întâmplat în istoria României”, a spus premierul.