“Vreau să spun un singur lucru: subvenţia europeană pentru fermierii români se va ajunge la 200 de euro/ha deja din 2018. Propunerea mea a fost să nu mai aşteptăm până în 2020. Practic, România poate beneficia de plata maximă la hectar de 200 euro, până în 2018. PAC este o parte integrantă a bugetului comunitar. Statele care dau mai mult decât primesc se vor uita mai atent la bugetul comun. Este prima dată când bugetul alocat reformei PAC se discută în paralel cu viitoare alocare bugetară a Uniunii Europene’, a subliniat Cioloş.
Acesta a precizat, totodată, că România nu este statul membru care are cele mai scăzute plăţi directe, şi a dat ca exemple în acest sens ţări baltice ca Lituania, Estonia, dar Portugalia.
Prin această majorare, plăţile directe acordate agricultorilor români urmează să crească, până în anul 2020, cu circa trei miliarde de euro, a declarat Cioloş.
“Vreau să subliniez faptul că pentru România plăţile directe acordate agricultorilor urmează să crească, până în 2020, cu circa trei miliarde de euro. Pentru restul de plăţi, vom vedea, se va discuta. Am propus o schemă de finanţare care să ţină cont şi de fermele mici. Propunem, de asemenea, o paletă largă de priorităţi prin care România să ţină cont atât de produse de calitate, cât şi de creşterea performanţei în fermele mai mari prin inovare. Sper ca şi serviciile de consultanţă acordate agricultorilor să crească”, a spus Cioloş.
Printre elementele viitoarei PAC, care ţin strict de specificul României, se află simplificarea procedurilor de acordare a plăţilor directe, fără ca acest lucru să încurajeze nemunca.
“Măsurile sau elementele specifice României sunt cele privind modalităţile de acordare a plăţilor directe. Va exista o schemă simplificată pentru fermele mici pentru că nu numai că se simplifică procedura pentru fermele mici, dar cumulată cu altă măsură poate avea rezultate bune. Nu încurajăm prin această plată directă nici nemunca, nici cheltuirea banului”, a menţionat Cioloş.
Cioloş: 200 euro/ha, subvenţia europeană primită de fermierii români din 2018. Dublu faţă de suma încasată în prezent
17 octombrie 2011, 16:07
Ultima modificare în 17 octombrie 2011, 19:07
În anul 2018, un fermier român va primi de la Uniunea Europenă o subvenţie de 200 euro/hectar, potrivit propunerilor comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, ceea ce înseamnă o dublare a subvenţiei europene din prezent, care este de aproximativ 100 euro/hectar.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Infrastructură ca la nemţi. Ce nu ştiai despre Pasajul Basarab
- Cum poți scăpa de executare mizând pe slăbiciunile băncii
- Cel mai mare parc de distracții din București s-a deschis duminică, după o investiție de 28 mil. euro
- Cum a ajuns casa cu cel mai mare pat din România să fie promovată de New York Times
- Pascariu: „Occidentul va găsi în cele din urmă soluţii prin care să controleze criza”
- Plăţile din fonduri europene în agricultură: 95 euro pe hectar
- Ce legătură este între AFI Palace Cotroceni şi Clock Tower din New York
- Moştenitorul Samsung, invitat la comemorarea lui Steve Jobs
- Violenţa erupe în Roma, pe fondul extinderii mişcării „Occupy Wall Street”
- Care sunt cele mai scumpe clădiri din lume