Audierile pentru portofoliul de comisar al Agriculturii s-au finalizat, iar comisarul desemnat, Dacian Cioloş, s-a arătat încântat de discuţiile avute cu parlamentarii europeni din comisia de specialitate.

Comisarul desemnat a arătat în timpul audierilor că este nevoie de noi criterii ale PAC pentru distribuţia echilibrată a fondurilor europene. Dacian Cioloş a asigurat că vrea să dezvolte împreună cu europarlamentarii şi cu statele membre „criterii echitabile, clare şi transparente” pentru acordarea subvenţiilor directe şi a atras atenţia că vrea să elimine „criteriile istorice”.

„Criteriile de repartizare a ajutoarelor directe vor face obiectul unor ample dezbateri înainte de a propune reformarea PAC. Sunt convins că şi împreună cu dumneavoastră, în Parlamentul European, vom putea găsi soluţii echitabile”, a spus candidatul român.

Comisarul desemnat a explicat şi de unde ar putea proveni diferenţele în acordarea subvenţiilor. „Aceste diferenţieri vin şi din faptul că fermierii lucrează în condiţii diferite. Obiectivul meu va fi însă să avem criterii clare şi transparente”, a atras atenţia Cioloş.
Candidatul român a asigurat că va face eforturi pentru dezvoltarea unui mecanism „adecvat” în baza căruia să se facă repartizarea, dar a subliniat că va renunţa la criteriile istorice.

Cioloş vrea consultare publică pe marginea PAC

Dacian Cioloş a expus calendarul privind reformarea Politicii Agricole Comune, detaliind că în 2010 va lansa o consultare publică, urmând ca la sfârşitul anului să fie prezentată o comunicare a CE, iar în 2011 să fie elaborate textele legislative.

„În primul rând, în cursul acestui an voi lansa o consultare publică. Nu vreau să îmi fixez anumite idei, ci vreau să ascult”, a spus Dacian Cioloş în ceea ce priveşte reformarea PAC după 2013. El a asigurat că această consultare implică şi statele membre şi Parlamentul European.

Cioloş a subliniat că vizează elaborarea textelor legislativelor în cursul anului 2011 şi că această etapă trebuie pusă în legătură cu stabilirea bugetului Uniunii Europene.

PE va aproba noua Comisie pe 26 ianuarie

Luni 11 ianuarie, a început maratonul audierilor comisarilor desemnaţi, candidaţii fiind audiaţi timp de şapte zile, urmând ca în 26 ianuarie Parlamentul European să aprobe sau să respingă noua Comisie.
Deşi nu poate respinge individual candidaţi, PE poate face presiuni pentru înlocuirea unoar dintre ei. În 2004, pe baza audierilor, Parlamentul a cerut înlocuirea a doi candidaţi şi modificarea portofoliului pentru un al treilea candidat.