”Agricultura, sectorul agroalimentar, este singurul sector economic din Europa pentru care există o politică comună. Unii o să spună că e un lucru bun, iar alţii că e un lucru rău sau mai puţin bun, respectiv există un anumit sprijin pentru sectorul agricol, dar există anumite reguli şi norme de cum trebuie să faci agricultură. Faptul că există o Politică Agricolă Comună pentru acest sector înseamnă că, încă de la bun început, de când s-a construit Comunitatea Europeană, oamenii politici şi-au dat seama că nu poţi să te joci cu agricultura şi alimentaţia oamenilor (…) Este suficient ca oamenii să nu mai aibă ce mânca şi anarhia este gata. Acesta este un motiv în plus ca să continuăm cu o Politică Agricolă Comună’, a subliniat Dacian Cioloş.
Comisarul european consideră că în viitor trebuie găsite soluţiile optime pentru a face ‘agricultură şi cu tehnologie modernă, dar să nu uităm că lucrăm şi cu materie vie”.
”Lucrăm cu un sol care are nevoie să-şi refacă fertilitatea, pentru că, lucrând pământul, avem o influenţă şi asupra biodiversităţii, iar sănătatea noastră şi cea a societăţii depind de modul cum facem acest lucru. Pe viitor avem de gând să investim mai mult în cercetare şi inovaţie, iar din 2014 o să găsim mai multe resurse financiare pentru a finanţa proiecte de cercetare şi inovare în legătură directă cu realităţile de pe teren. Faceţi în aşa fel încât să reconstruim legătura între cei care lucrează în învăţământ, în cercetare şi cei care lucrează în producţie. Trebuie să învăţăm unii de la alţii’, a spus Dacian Cioloş.
În opinia acestuia, unul dintre punctele slabe ale României în comparaţie cu celelalte ţări din UE vizează legătura dintre producţia agricolă, realitatea din piaţă şi cercetarea.
Comisarul european participă joi la conferinţa internaţională de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti ‘Agricultura pentru Viaţă. Viaţă pentru Agricultură’, eveniment dedicat aniversării a 160 de ani de învăţământ agronomic românesc.
SURSA: Agerpres