Comisarul European pentru Agricultură aşteaptă părerile românilor interesaţi de reformarea Politicii Agricole Comune. Pachetul legislativ privind reformarea PAC ar putea fi aprobat până la finele lui 2012.

Comisarul european Dacian Cioloş, aflat în prima sa vizită în România, a anunţat că a lansat o dezbatere publică pentru reformarea PAC şi aşteaptă până la finalul lunii iunie opiniile tuturor românilor interesaţi de agricultură

„Până în iulie aşteptăm opinii venite din toată Uniunea de la agricultori, asociaţii profesionale, de la cei interesaţi de agricultură şi mediu pentru ca apoi părerile sintetizate să fie prezentate de Comisia Europeană în pregătirea Politicii Agricole Comune. Românii îşi pot spune părerea fără complexe. Este timpul ca să se înţeleagă că românii nu trebuie să se simtă complexaţi. Nu mai trebuie să vorbim în termeni de noi – în România şi ei – în UE. România trebuie să-şi asume calitatea de membru UE inclusiv prin participarea activă la discuţiile pentru reformarea PAC”, a spus Cioloş.

Dezbatere publică prealabilă reformării PAC are ca scop stabilirea specificului fiecărui stat. Principalele obiective ale UE sunt aprovizionarea pieţelor cu produse agricole de calitate şi sigure din punct de vedere alimentar, dar şi asigurarea unor venituri minime agricultorilor.

”Pe lângă aceste obiective de bază mai sunt şi unele conexe la fel de importante, precum menţinerea diversităţii şi gestionarea raţională a resurselor naturale. Agricultura aduce un beneficiu tuturor, nu numai agricultorilor şi când vorbim despre reformare trebuie să avem şi părerea celor care beneficiază de produsele agricole, respectiv a consumatorilor”, a subliniat comisarul european.

Românii interesaţi să-şi spună părerea o po face pe site-ul http/ec.europa.eu/agriculture/cap-debate.

Pachetul legislative pentru reformarea PAC va fi aprobat la finalul anului 2012

Părerile agricultorilor din Europa vor fi utilizate în elaborarea noii PAC. Cioloş a precizat că pachetul legislativ privind reformarea Politicii Agricole Comune ar putea fi aprobat până la finele lui 2012.

‘Vrem să pregătim pachetul legislativ privind reformarea PAC până la mijlocului anului viitor, astfel încât, până la finele lui 2012, să avem adoptat pachetul legislativ privind reformarea PAC’, a spus Cioloş. Acesta a precizat că agricultura oferă un spectru larg de preocupări la nivelul membrilor UE, iar România este doar una dintre statele membre.