"Privesc cu mare responsabilitate ceea ce facem şi modul cum comunicăm, pentru că nu vreau să se împământenească ideea că tot sistemul de sănătate este corupt, că toţi medicii sunt corupţi. Avem probleme de corectat, probleme care s-au adunat pentru că au fost puse sub preş, pentru că ambiţia noastră naţională a vrut să demonstreze că lucrurile merg tot timpul bine fără să punem degetul pe rană atunci când a fost cazul. Acum, dintr-odată, iese tot puroiul la iveală. Este o rană vindecabilă. Nu trebuie să aruncăm complet tot organul, ci trebuie să-l vindecăm şi trebuie să creăm spaţiul de exprimare pentru cei care îşi fac corect treaba", a spus Cioloş.
El a arătat că "plicul din spitale" poate fi o formă de corupţie, dar a susţinut că nu a avut ocazia să apeleze la acest gest, ci doar "apropiaţi" ai săi.
"Plicul din spitale cred că poate să fie o formă de corupţie, pentru că este un sistem de remunerare a medicilor care scapă de sub control. Nu am avut ocazia să fac lucrul acesta, dar am apropiaţi care, da, au făcut-o. Ce să le spun? Asta era practica. Când te gândeşti pe termen scurt şi te gândeşti la sănătatea apropiatului, ai un tip de analiză şi când gândeşti din punctul de vedere al responsabilului care trebuie să se ocupe de o reformă în sistem, ai cu totul altă analiză. În mod clar asta nu este o soluţie pe termen mediu", a adăugat Cioloş.
Premierul a mai spus că Guvernul a început reforma în sănătate cu salarizarea medicilor – o corecţie a grilelor şi eliminarea inechităţilor, planul de resurse umane, infrastructura şi managementul spitalicesc.
"Cred că ar fi pretenţios să spunem că am făcut reformă în sănătate. Un început de reformă, da. Din punctul nostru de vedere, am abordat coerent lucrurile şi pe partea de salarizare unde nu am crescut salariile cu nu ştiu cât la sută, ci am venit cu o corecţie a grilelor şi eliminarea inechităţilor în sistemul salarial din sănătate. Am venit pentru prima dată şi am clarificat plata gărzilor pe care le fac medicii la un nivel rezonabil. Ministrul a venit cu un plan de resurse umane pentru viitorii ani pentru a ne asigura că medicii rămân în ţară sau pentru a recruta noi medici şi asistenţi. Pe partea de infrastructură spitalicească, avem o viziune şi am început câteva lucruri. Pe partea de management spitalicesc am venit cu câteva elemente de început de reformă şi am tras câteva învăţăminte din lecţiile (…) după Colectiv – cu infecţiile nosocomiale, unde am modificat legislaţia", a explicat Cioloş.
SURSA: Agerpres