"Cine spune lucrurilor pe nume nu se scuză, şi nici nu acuză. A venit însă vremea să fim sinceri cu noi înşine şi să nu tot cerem cuiva să ascundă gunoiul sub preş doar pentru că se vede urât şi miroase urât în plină campanie electorală. (…) Nu mai putem petici sacul spart doar pentru că trebuie de urgenţă de mers la recolta de… voturi", a scris Dacian Cioloş, duminică, într-un răspuns la un comentariu al unui bărbat care spune printre altele că "glumele proaste ale acestui guvern continuă" şi că "cine se scuză se acuză".
Comentariul persoanei respective apare la un mesaj publicat pe 22 aprilie de Dacian Cioloş, în care premierul făcea referire la un comunicat al Guvernului în care pot fi găsite clarificări legate de problema datoriilor TVR în contextul participării la concursul Eurovision. În comunicatul respectiv, Guvernul spunea că a constatat "cu regret" că în spaţiul public sunt lansate o serie de acuzaţii "nefondate" în legătură cu implicarea sau lipsa de implicare în gestionarea situaţiei TVR, Executivul precizând totodată că problema datoriilor televiziunii publice este veche de aproape 10 ani.
Într-un răspuns la un alt comentariu, premierul spune că "TVR are o grămadă de datorii acumulate în timp, nu doar cele la Eurovision". "Are datorii inclusiv la salariaţi care au dat în judecată TVR pentru salarii. În condiţiile juridice actuale ale TVR nu e deloc sigur că dacă guvernul dă bani (şi pentru asta trebuie să-i ia de undeva, din altă parte) aceştia se duc pentru plata datoriilor la Eurovision şi nu pe alte datorii".
Totodată, prim-ministrul afirmă că a cerut Parlamentului schimbarea legislaţiei pentru a putea fi aplicate măsuri de redresare a TVR. "Am informat (…) Parlamentul şi am cerut să schimbe legislaţia pentru a putea aplica măsuri de redresare. Am cerut totodată să numească de urgenţă o nouă conducere pentru a avea un partener de discuţie şi decizie. TVR e în subordinea Parlamentului", mai scrie Cioloş, într-un alt răspuns la un comentariu pe pagina sa de Facebook.
European Broadcasting Union a anunţat, pe 22 aprilie, că i-a retras Televiziunii Române calitatea de membru ca urmare a neplăţii unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni, ceea ce a dus la excluderea României de la concursul Eurovision. AGERPRES