Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, va inaugura vineri, în localitatea Bra (nord-vestul Italiei), la ”Centro polifunzionale Giovanni Arpino”, anul universitar 2011/2012 al Universităţii de Studii privind Ştiinţele Gastronomice. Ziarul italian La Stampa, preluat de Agerpres, publică discursul lui Cioloş cu prilejul ceremoniei oficiale.

Pentru a şti ce mâncăm, pentru a mânca ceea ce dorim, este necesar un dialog neîntrerupt între agricultori şi cetăţeni, consideră Cioloș. Acest dialog are loc la diferite niveluri.

”La nivel colectiv avem posibilitatea, în Europa, de a dispune de un instrument formidabil reprezentat de politica agricolă comună, de care mă ocup în calitate de comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală”, afirmă Cioloş. Acest instrument permite să se coreleze aşteptările cetăţenilor în termeni de cantitate şi durată, pe de o parte, şi realitatea muncii de zi cu zi a agricultorilor pe câmp, pe de altă parte.

Cu toate acestea, pentru a fi eficientă, politica agricolă comunitară trebuie să fie susţinută de iniţiative ale cetăţenilor şi de alegerile din viaţa de zi cu zi ale fiecărui consumator.

”Iată motivul pentru care am ţinut să aduc un omagiu muncii desfăşurate de Universitatea de Ştiinţe Gastronomice şi de mişcarea Slow Food, luând parte la ceremonia de astăzi de deschidere a anului universitar”, subliniază comisarul european.