Cioloş: Nu e prima dată, probabil nici ultima, când trebuie să rambursăm fonduri

Primul-ministrul Dacian Cioloş a afirmat, vineri, la Alba Iulia, că nu e pentru prima şi probabil nici pentru ultima dată când România va trebui să ramburseze anumite fonduri.

Cioloş a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, cum comentează faptul că există penalităţi de peste 755 de milioane de euro înregistrate de-a lungul anilor de către agenţiile de plăţi din agricultură. 

"Nu e prima dată, probabil nici ultima dată când trebuie să rambursăm anumite fonduri, pentru că ele au fost prost utilizate, în urma verificărilor şi va trebui să găsim soluţii şi resurse, pentru că altfel nu primim. Deci, e un flux continuu cu Comisia Europeană. Dăm anumiţi bani înapoi, primim mult mai mulţi alţi bani pe proiecte pe care le executăm", a declarat premierul. 

Modul în care au fost cheltuite fondurile europene, dar şi efectele acestora în mediul rural vor face obiectul unei analize foarte critice, în condiţiile în care de-a lungul anilor agenţiile de plăţi din agricultură au înregistrat penalităţi de peste 755 de milioane de euro, iar la acestea se mai adaugă şi dezangajarea de aproape un miliard de euro din PNDR 2007-2013, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. 

"Se impune o analiză foarte critică pentru a vedea în cel fel s-au cheltuit banii, fondurile europene, şi care au fost efectele. Am transferat atâtea fonduri în mediul rural, dar consider că trebuie să vedem şi efectul lor. Deşi nu suntem cei mai penalizaţi la nivel european, am cerut o analiză să vedem de ce s-a ajuns la această situaţie pentru că avem penalizări de-a lungul anilor pe cele două agenţii de plăţi de 755 de milioane de euro, la care se mai adaugă şi dezangajarea de anul trecut de aproape un miliard de euro pe PNDR 2007-2013, pentru că în cadrul agenţiei s-a dat dovadă de prea multă clemenţă. Au fost beneficiari care nu au avut bani pentru implementarea programului până la capăt şi atunci agenţia le-a mai acordat o şansă să facă rost de bani şi au tot amânat până când am ajuns în 2015 când s-au anulat proiecte de aproape 800 de milioane de euro. Pentru noi este grav pentru că se puteau realiza multe investiţii în mediul rural", a precizat ministrul Agriculturii, la conferinţa 'PNDR 2014-2020 – Prezent şi viitor', organizată la INDAGRA. 

Premierul Dacian Cioloș a declarat, recent, că are în vedere desemnarea unei persoane din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) ca înlocuitor al lui Cristian Ghinea la șefia ministerului și a adăugat că nu va fi vorba de un interimat.

"Mă gândesc la cineva din interiorul ministerului, pentru că vreau să asigurăm continuitate. O să vă anunț în perioada imediat următoare. Este un minister prea important să ne jucăm cu interimate. Acolo, chiar dacă e vorba de încă două luni, e o perioadă cu o activitate intensă acolo, pentru că pregătim procedura, așa-zisa procedură de desemnare sau de acreditare a autorităților de management, a structurilor care gestionează fondurile europene. Mai avem de dus la bun sfârșit programul de rezolvare a condiționalităților ex ante. Deci, e important să fie un ministru plin", a susținut Dacian Cioloș.

Despre plecarea lui Cristian Ghinea de la șefia MFE, urmând să candideze din partea Uniunii Salvați România, premierul a spus că l-a încurajat să facă politică.

"Am mai spus că ăsta e un lucru bun să fie miniștri, secretari de stat, oameni tineri care se angajează în politică. L-am încurajat și îi doresc sincer mult succes", a spus Cioloș.

Ministru al Fondurilor Europene a fost numit Dragoş Dinu.

AGERPRES