Europa trebuie să-şi menţină nivelul producţiei agricole pentru a face faţă cererii tot mai mari de produse alimentare la nivel mondial, crede comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş. Agricultura europeană a cunoscut o scădere în ultima perioadă, venitul agricol reducându-se anul trecut cu 14%, dar comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, nu crede că acest sector este pe un trend descendent. Cioloş a arătat într-un interviu acordat cotidianului fra
Europa trebuie să-şi menţină nivelul producţiei agricole pentru a face faţă cererii tot mai mari de produse alimentare la nivel mondial, crede comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Agricultura europeană a cunoscut o scădere în ultima perioadă, venitul agricol reducându-se anul trecut cu 14%, dar comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, nu crede că acest sector este pe un trend descendent.
Cioloş a arătat într-un interviu acordat cotidianului francez „Les Echos” că anul 2009 a fost foarte dificil pentru mulţi agricultori europeni, dar acest lucru nu reprezintă, din punctul său de vedere, începutul unei tendinţe descendente. „După anul 2007, care a fost un an record într-un număr de sectoare agricole, această scădere dovedeşte pur şi simplu volatilitatea din ce în ce mai mare a pieţelor noastre”, a spus el.
Ţările europene pot exporta alimente în ţări precum India sau China
Creşterea nivelului de trai şi implicit a cerinţelor privind cantitatea şi calitatea alimentelor în ţări cu o populaţie numeroasă, precum India sau China, face necesară menţinerea unei agriculturi dezvoltate în statele Uniunii Europene.
„Dacă luăm în considerare previziunile în ceea ce priveşte creşterea populaţiei în următorii ani şi creşterea şi mai mare a cererii de produse alimentare (din cauza schimbării practicilor de alimentare care rezultă din creşterea nivelului de viaţă în ţări precum China şi India), este clar că nu ne putem permite să acceptăm declinul agriculturii europene”, a subliniat Cioloş, precizând că problema securităţii alimentare figurează din nou în prezent, după mai multe decenii, pe ordinea de zi politică în lume şi în Europa. „Avem mai mult ca niciodată toate motive pentru a menţine nivelul producţiei noastre agricole”, a explicat el.
Cioloş consideră că una dintre principalele sarcini în lunile şi anii viitori va fi să evidenţieze că, datorită Politicii Agricole Comune (PAC), agricultura asigură mai mult decât securitate alimentară, adică produse sănătoase în cantităţi suficiente.
„Dacă luăm în considerare diferitele priorităţi luate în calcul de Comisie pentru toate politicie UE în următorii ani, se pare că agricultura poate contribui pozitiv la majoritatea dintre ele, sprijindu-se pe PAC. Înteaga lume ne invidiază produsele alimentare de calitate şi există, din punctul meu de vedere, posibilităţi mari de dezvoltare a exporturilor – nu numai consolidând poziţia Europei în lume, ci şi consolidând piaţa internă”, a declarat comisarul.
Criza laptelui, studiată în detaliu pentru a trage învăţăminte
În încercarea de a limita impactul fluctuaţiilor preţurilor materiilor prime agricole, Cioloş a arătat că a fost creat „un grup la nivel înalt însărcinat cu studierea în detaliu a crizei din sectorul laptetului, pentru a trage învăţăminte – discuţiile sunt încă în curs – dar un număr de constatări pot fi făcute deja”.
„În primul rând, instrumentele precum intervenţia publică şi ajutorul pentru stocarea privată au jucat un rol semnificativ pentru a reuşi reducerea aprovizonării pieţei UE şi stabilirea unor plafoane (deşi foarte joase)”, a spus el.
În al doilea rând, în prezent se discută chestiunile de organizare a secutorului produselor lactate, relaţiile contractuale dintre agricultori şi ceilalţi actori şi transparenţa, a adăugat comisarul. Un al treilea punct îl reprezintă posibilitatea recurgerii la fonduri publice pentru a rezolva problema volatilităţii – de exemplu prin intermediul unui sistem de asigurări, a precizat Cioloş.