Reducerea bugetului acordat Politicii Agricole Comune va pune sub presiune bugetele naţionale, a avertizat joi Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, în condiţiile în care statele cer o reducere a subvenţiilor pentru agricultură în această perioadă de austeritate.

“Trebuie să fie clar: o reducere a bugetului comun pentru agricultură va pune mai multă presiune pe bugetele naţionale”, a declarat Cioloş la o conferinţă de presă, la Viena, transmite AFP.
“Nu-mi pot închipui că guvernele nu vor încerca să garanteze aprovizionarea cu produse alimentare şi să păstreze resursele naturale”, a adăugat el.

În cadrul reformei PAC pentru perioada 2014-2020, Marea Britanie, în primul rând, a cerut o reducere a bugetului PAC, care reprezintă 40% din cheltuielile europene.

Cioloş a subliniat că agricultura aduce o contribuţie importantă la mediu în condiţiile schimbărilor climatice, prin protecţia solului şi a cursurilor de apă.

“Mai puţin de 1% din PIB-ul european pentru agricultură nu mi se pare un nivel foarte mare de cheltuieli pentru atingerea tuturor acestor obiective”, a apreciat comisarul european.

El a estimat totuşi că este “prea devreme” să se discute despre valoarea bugetului care va fi propus de CE în noiembrie celor 27 de ţări ale UE.
Cioloş a declarat că doreşte “mai multă echitate” în distribuirea ajutoarelor, după cum doresc mai multe state intrate de curând în UE, precum Polonia.

Acestea se consideră lezate de criteriile de repartizare a ajutoarelor, fondate pe nivelurile de producţie. “Însă echitate nu înseamnă egalitate”, a avertizat comisarul, răspunzând criticilor, venite mai ales din partea Austriei, cu privire la o posibilă aliniere a nivelului subvenţiilor alocate în Europa de Vest.