"Relaţiile noastre tradiţionale sunt recunoscute. Sunt 66 de ani de când România conlucrează cu R.S. Vietnam şi dorim ca, în continuare, în anii următori, să întărim aceste relaţii pe baze de prietenie, dar şi pornind de la pragmatismul şi de la realismul lumii în care trăim. Vietnamul cunoaşte o dezvoltare economică impresionantă în aceşti ultimi ani şi România doreşte ca Vietnamul să fie un partener privilegiat în această parte a Asiei. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne aflăm aici", a declarat Cioloş în cadrul convorbirilor oficiale din plenul celor două delegaţii, potrivit unei înregistrări video postate pe site-ul Guvernului.
La finalul convorbirilor, cei doi şefi de de guvern au susţinut o declaraţie comună de presă, în cadrul căreia premierul vietnamez a anunţat că s-a convenit favorizarea companiilor şi investitorilor din cele două ţări.
"Am convenit să favorizăm companiile şi investitorii din cele două ţări să realizeze parteneriate în domenii în care cele două ţări au avantaje complementare, precum petrol şi gaze, energie electrică, construcţii navale şi căi ferate, agricultură şi forţă de muncă", a spus Nguyen Xuan Phuc.
La rândul său, premierul Dacian Cioloş a vorbit despre reluarea relaţiilor de colaborare bilaterală, în special în contextul în care în Vietnam sunt peste 3.200 de foşti studenţi în România care ocupă diverse poziţii în stat şi în economie.
"Mă bucur că am putut avea această ocazie astăzi, la 21 de ani de când un prim-ministru al României a vizitat Vietnamul, să reluăm acest dialog între guvernele noastre şi să putem să-l intensificăm, după ce ţările noastre au relaţii de cooperare strânsă de circa 66 de ani. Vietnamul are cu România relaţii tradiţionale, este un partener al României. Observăm în aceşti ultimi ani evoluţii impresionante ale Vietnamului în dezvoltarea economică. Este o ţară modernă, din ce în ce mai deschisă spre lume, cu o creştere economică impresionantă. Nu doar în urma celor 66 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Vietnam, dar şi datorită celor peste 3.200 de vietnamezi care au studiat în România şi care cunosc limba română şi mulţi dintre ei ocupă funcţii importante în statul şi în economia din Vietnam, toate acestea creează premisele pentru ca pe viitor să putem relua relaţiile de cooperare între ţările noastre pe un nou plan", a menţionat Cioloş.
În cadrul vizitei au fost semnate, în prezenţa celor doi premieri, o serie de documente oficiale. Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a semnat împreună cu omologul său vietnamez un program de cooperare în domeniile educaţiei şi formării între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Educaţiei şi Formării Profesionale din Republica Socialistă Vietnam pentru perioada 2016 – 2020.
De asemenea, cei doi miniştri de Externe au mai semnat un Program de Cooperare în domeniul culturii între Ministerul Culturii din România şi Ministerul Culturii, Sportului şi Turismului din Republica Socialistă Vietnam.
În fine, tot marţi, a fost parafat un Memorandum de cooperare între CNTEE Transelectrica SA şi VietNam Electricity.
Premierul Dacian Cioloş a început luni un turneu asiatic, care a debutat cu o vizită oficială în R.S. Vietnam, în perioada 11-14 iulie, premierul urmând să participe ulterior la cel de-al 11-lea Summit ASEM (Europe-Asia Meeting), care va avea loc în Mongolia, la Ulan Bator, în zilele de 15 şi 16 iulie.