Guvernul Cîțu defilează prin Parlament! Bugetul pentru 2021 a trecut fără emoții. Cîțu: nu este austeritate

Veste bună

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin

Guvernul Cîțu defilează prin Parlament! Bugetul pentru 2021 a trecut fără emoții, în urma votului exprimat marți seară de parlamentari. Nimeni nu s-a așteptat, dealtfel, la vreo surpriză, nici măcar din partea partidelor aflate în opoziție.

Guvernul Cîțu defilează prin Parlament! Bugetul pentru 2021 a fost votat în forma înaintată de Executiv, cu 234 de voturi ”pentru”.

Nici unul dintre miile de amendamente propuse de PSD nu a fost adoptat, lovindu-se de zidul unității pe care au arătat-o în Parlament partidele din coaliția aflată la guvernare.

Florin Cîțu poate acum să își înceapă programele de reformă anunțate și să implementeze politicile publice prin care susține că va reporni economia națională.

Guvernul Cîțu defilează prin Parlament! Bugetul a trecut fără emoții

Premierul Florin Cîţu a declarat, dealtfel, înaintea votului, că nu are emoţii privind votul din Parlament pe bugetul de stat pentru 2021, adăugând că o să fie prima dată când un astfel de proiect va trece „curat” prin Senat şi Camera Deputaţilor.

„Nu, nu am emoţii, aţi văzut cum a decurs dezbaterea şi în comisii. Cred că o să fie prima dată când un buget o să treacă curat prin Parlamentul României”, a afirmat Cîţu marți.

Potrivit prim-ministrului, proiectul bugetului de stat pe 2021, aşa cum a fost configurat, nu poate fi catalogat drept unul al austerităţii.

„În primul rând, acest cuvânt austeritate, de fapt, înseamnă reduceri, tăieri şi eu vă provoc să găsiţi în acest buget aceste reduceri şi aceste tăieri.

”Nu este un buget de austeritate”

Bugetul are o creştere a cheltuielilor totală de 5% aproape, mergem la 444,9 miliarde de lei, cheltuielile cresc, nu putem să vorbim de austeritate.

Dacă ne uităm la investiţii, cheltuielile cresc cu aproape 8,3 miliarde lei, nici vorbă de austeritate. Ne uităm la cheltuielile de personal şi acolo există o creştere, ne uităm şi la cheltuielile cu asistenţă socială, pensii, alocaţii, etc., creşterea este de aproape 10,2 miliarde de lei.

Deci, nu găsesc un domeniu unde să fie tăieri, de aceea nu înţeleg această legătura cu austeritatea, în afară de discursul politic, dar, mă aştept la specialişti, la profesionişti, să se uite exact la buget şi să vedem cum este construit”, a explicat Florin Cîţu.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.