Ciprian Ciucu critică propunerile lui Nicușor Dan privind referendumurile locale
Ciprian Ciucu, primarul reales al Sectorului 6 din București, a reacționat critic la propunerile primarului general Nicușor Dan referitoare la organizarea referendumurilor locale pentru a obține mai multe fonduri pentru Primăria Generală și pentru a centraliza competențele în emiterea documentațiilor de urbanism.
Ciucu a denunțat haosul birocratic din domeniul urbanismului și a criticat lipsa proiectelor noi inițiate de Primăria Generală în ultimii patru ani.
„Foarte multe lucruri le-am făcut din bani europeni pe care i-am atras. Eu n-am văzut până acum, în ultimii 4 ani, de la Primăria Generală, niciun proiect nou. Pentru ce vrea bani? Adică nici măcar nu a putut să finalizeze proiectele vechi, în afară de ce s-a întâmplat la Doamna Ghica”, a declarat Ciucu la Antena 3 CNN.
Ciprian Ciucu a contestat ideea ca doar primarul general să emită autorizațiile de construire, subliniind întârzierile mari din acest sector.
El a sugerat că înainte de a prelua complet competențele în emiterea autorizațiilor, Primăria Generală ar trebui să-și pună ordine în propriul serviciu de urbanism și să finalizeze Planul Urbanistic General (PUG).
„Întâi îți pui ordine în propriul serviciu de urbanism, vii cu un PUG pe masă, pui ordine în urbanism, nu mai întârzii cu anii inclusiv proiecte publice, cum au fost în Sectorul 6 cel puțin 10, după care te apuci să vorbești despre ideea că doar Primăria Generală să poată să emită certificate de urbanism sau autorizații de construire”, a adăugat primarul Sectorului 6.
Primarul general vrea referendumuri odată cu alegerile parlamentare
Nicușor Dan a anunțat luni că va decide momentul convocării celor două referendumuri locale în funcție de discuțiile cu consilierii generali. El și-a exprimat dorința ca aceste consultări să fie organizate simultan cu alegerile parlamentare pentru a reduce costurile.
„Referendumul înseamnă vot; votul înseamnă cabine de vot, secţii de vot, birou electoral şi toate astea, iar atunci e absurd ca chestiunile acestea să nu fie lipite de nişte cheltuieli care se fac deja”, a explicat primarul general.
Primarul Capitalei a subliniat că are nevoie de acordul Consiliului General pentru a putea convoca referendumurile locale. El a menționat că un vot favorabil la aceste consultări nu obligă Parlamentul, dar va constitui „un instrument important de presiune” pentru implementarea modificărilor propuse.
„Nu primarul convoacă referendumul, ci Consiliul General, la propunerea primarului general. Deci, trebuie mai întâi să am un acord al Consiliului General pe această chestiune. Referendumul local nu obligă Parlamentul, dar dacă el trece, este un instrument important de presiune către Parlament”, a declarat Nicușor Dan.
El a mai spus că al doilea referendum e foarte simplu: ‘Doriţi ca primarul general să emită toate autorizaţiile de construire în oraş?’ Nicușor Dan a punctat că „pe chestiunea de împărţire a banilor, aici sunt mult mai multe variante şi nu vreau să avansez în propunerea lor, înainte să am discuţia cu Consiliul General, dar în esenţă e vorba ca Primăria Capitalei să aibă mai mulţi bani din buget”.
Edilul general a declarat că modul de împărţire a banilor, urbanismul şi spaţiile verzi urbane reprezintă nişte probleme pe care Bucureştiul le are în raport cu autorităţile centrale.