Ministrul Energiei a declarat pentru un ziar grec că Ciprul este în așteptarea prezentării din partea consorțiului Eni/Total (doi gigantici producători de petrol) a foii de parcurs specifice pentru exploatarea câmpurilor de gaze pentru care dețin licențe de foraj, inclusiv calendare și opțiuni de comercializare.
Nicosia a acordat consorțiului Eni-Total licențe de foraj pentru șapte blocuri. În funcție de planul prezentat de companii, guvernul cipriot își va stabili propriile decizii.
Italienii și francezii au descoperit în largul Ciprului zăcăminte în proporții uriașe
Natasa Pilidez a făcut anunțul la câteva zile duă ce firma italiană, producătoare de petrol și partenerul ei francez, Total Energies, au anunțat o descoperire semnificativă de gaze la sonda Cronos-1 din blocul 6, în largul Ciprului. Această descoperire urmează descoperirii Calypso-1 făcută în același bloc în 2018.
Potrivit TotalEnergies, sonda Cronos-1, situată la aproximativ 160 km sud-vest de coasta cipriotă, a întâlnit mai multe intervale de rezervor carbonat de bună calitate și a confirmat o utilitate netă totală de gaz de peste 260 de metri.
Estimările preliminare indică aproximativ 2,5 trilioane de picioare cubice (tcf) de gaz în loc, cu un potențial suplimentar semnificativ care va fi investigat printr-o altă sondă de explorare în zonă, a precizat Eni într-o declarație separată.
Eni a forat sonda de explorare în același bloc în care, în 2018, a descoperit marele zăcământ de gaze Calypso-1, care conține o cantitate estimată de 4,5 trilioane de picioare cubice de gaze. Cu Cronos-1, gazul descoperit în Cipru este de aproximativ 400 de miliarde de metri cubi (bcm).
Cipru ar putea fi o sursă alternativă de aprovizionare cu energie pentru UE
În declarațiile sale, ministrul Energiei s-a referit la o reapariție interesului pentru coridorul energetic din estul Mediteranei „preconizat de țările din regiune, ceea ce ne permite să ne intensificăm și mai mult eforturile comune pentru a consolida rolul insulei în planurile UE”.
În continuare, Pilides a declarat că „obiectivul Republicii Cipru, întotdeauna în cooperare cu partenerii noștri strategici, cum ar fi Grecia, Israel și Egipt, este tocmai deblocarea perspectivelor, astfel încât Mediterana de Est să devină cât mai curând posibil o sursă alternativă sigură de aprovizionare cu energie pentru UE„.
De asemenea, aceasta s-a referit la amenințările venite din partea Turciei și a făcut apel către Ankara „să recunoască potențialul enorm de prosperitate și stabilitate în regiune, prin cooperare regională și acțiune colectivă”.
„Turcia trebuie să revizuiască politicile de conflict pe care le urmează, respectând pe deplin relațiile de bună vecinătate și dreptul internațional”, a conchis Pilides.