Potrivit datelor oficiale, în perioada ianuarie-octombrie 2016 sosirile de turişti în Cipru s-au ridicat la 2,97 milioane, în creştere cu 20,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi peste recordul de 2,69 milioane de turişti înregistrat în anul 2001. De precizat că aceste cifre nu ţin cont de sosirile de turişti în partea de nord a insulei, controlată de armata turcă din 1974.
De asemenea, datele oficiale arată că în luna octombrie 2016 numărul de turişti care au ajuns în Cipru au crescut cu 32,6% în ritm anual până la 357.194 de turişti. Sosirile de turişti din Marea Britanie au crescut cu 16,9% în octombrie în timp ce sosirile din Rusia au crescut cu 132,1%.
Amplasat în Mediterana orientală, în apropiere de coastele Turciei, Siriei, Libanului, Israelului şi Egiptului, Cipru este percepută ca o insulă de securitate într-o regiune agitată.
Marea Britanie şi Rusia constituie principalele surse de turişti pentru Cipru, cu ponderi de 37,5% respectiv 22,8%, în timp ce turiştii din Germania reprezintă 5,1% iar cei din Israel 4,4%.
Veniturile din turism sunt responsabile pentru 12% din PIB-ul Republicii Cipru, ţară membră a Uniunii Europene şi zonei euro care începând din 2015 trece printr-o gravă criză financiară şi economică.
Ciprul a încheiat, în primăvara acestui an, programul de asistenţă financiară de trei ani, primind felicitări pentru redresarea economiei, Grecia rămânând astfel singurul stat din zona euro dependent de ajutorul extern, transmit site-ul cyprusbusinessmail.com şi DPA.
Ciprul a încheiat programul fără a retrage toate fondurile disponibile, semn al relansării economiei.
Sistemul bancar cipriot s-a consolidat, creşterea economiei prinde avânt şi perspectiva fiscală a ţării s-a îmbunătăţit, a estimat joi Comisia Europeană.
Ciprul a implementat programul de asistenţă financiară cu o determinare clară şi rezultate pozitive: stabilitatea financiară a fost restabilită, şomajul este în scădere, iar creşterea economiei este aşteptată să continue în următorii ani, a afirmat vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.
Klaus Regling, şeful Mecanismului European de Stabilitate (ESM) – fondul de salvare al zonei euro -, a apreciat că ieşirea Ciprului din programul de asistenţă financiară este o realizare majoră.
În ultimii trei ani, Ciprul şi-a revenit din recesiune şi a ajuns la o creştere sustenabilă. Nicosia a accesat numai 70% din banii alocaţi, iar aproximativ 2,7 miliarde de euro nu au fost utilizaţi. Totuşi, a avertizat şeful ESM, dificultăţile rămân şi în viitor şi sunt necesare noi măsuri.
Ciprul urmează exemplul Portugaliei şi Irlandei care au încheiat cu succes programele de asistenţă financiară.
AGERPRES